Er zijn weinig wijken in Antwerpen zo gegeerd als dat prachtige Zurenborg. Toeristen verwonderen zich over de prachtige architectuur, gezellige horeca en kleine straatjes om in te verdwalen – en heel wat rasechte Antwerpenaars zouden er met veel plezier hun thuis van maken. Vandaag nemen we je mee op wandel door deze statige wijk, waar wij regelmatig een pandje of twee beschikbaar hebben staan… Geniet – en laat je verwonderen door deze Antwerpse parel!


Een iconische wijk met bakken geschiedenis

Vroeger, lang lang geleden, was dat hippe Zurenborg den boerenbuiten. Tot op het einde van de 19e eeuw: toen werd deze buurt ontdekt door de burgerij die weg wilde uit de binnenstad. Op relatief korte tijd stond de wijk vol met honderden prachtige villa’s, in allerlei verschillende stijlen. Ook vandaag kan je je ogen nog uitkijken op die oogverblindende combinatie van neoclassicisme en art nouveau…

En zeg je ‘Zurenborg’? Dan denk je automatisch ‘Cogels-Osylei’: zonder twijfel de mooiste straat van Antwerpen. Deze prachtige straat pronkt met een mooie verzameling klassieke 19e-eeuwse huizen, waarvan de meesten in de afgelopen jaren allemaal gerestaureerd zijn. Leuk weetje: de straat werd vernoemd naar het koppel dat eigenaar was van de meeste gronden in de wijk. Bovendien is deze straat één van de langste in heel Antwerpen, zodat je van een lange wandeling met heel wat moois kan genieten.

Een laatste tip: ga zeker eens op zoek naar het kruispunt van de Waterloostraat en de Generaal van Merlenstraat: daar vind je de vier schitterende hoekhuizen, genoemd naar de vier seizoenen. Vivaldi is er niks bij!


De voordelen van wonen in Zurenborg

Als je het aan ons vraagt, zijn er ontzettend veel voordelen verbonden aan wonen in Zurenborg. Eerst en vooral: het is een prachtige wijk, waar het heerlijk wandelen en bewonderen is. Daarnaast telt ook de ligging mee: je woont vlak bij het stadscentrum, maar geniet evenzeer van rustig wonen zonder te veel rumoer.

Omschrijf Zurenborg gerust als een dorpje binnen Antwerpen-centrum: je hebt alles binnen handbereik, maar woont nog altijd in een bijzonder ontspannende omgeving. Verder ben je op een kwartier fietsen in de binnenstad – en op hetzelfde kwartier op een autosnelweg naar keuze! Als kers op de taart vind je stadsfietsjes, bussen, trams én twee treinstations (Antwerpen-Centraal en Antwerpen-Berchem) op enkele minuten wandelen. Over een goeie ligging gesproken…


Een culinaire hotspot

En het grootste voordeel van wonen op Zurenborg? Dat is absoluut het gebruis op, aan en rond de Dageraad- en Draakplaats. De twee charmante pleintjes liggen op een steenworp van elkaar – en bieden een ware schat aan horecagelegenheden. Zo heb je Den Draak, een gezellig LGBTQ-café met een heerlijk terras om uren op te vertoeven. Gezellig en huiselijk eten doe je in Wattman, authentieke pizza’s bestel je bij Bellini en iets speciaals vieren doe je in het verfijnde Cuichine.

Voor een goeie cocktail in een klassieke bruine kroeg moet je in Bar Salon zijn, maar margarita’s bestel je best bij het fan-tas-tische Tranquilo (en blijf er zéker ook plakken voor een handvol smaakvolle taco’s). Authentiek Thais eten vind je dan weer bij May’s – en voor een gezellige avond pintelieren moet je in ’t welbekende Zeezicht zijn. Eerder op zoek naar een straffe koffie? Dan is Rush Rush de plek voor jou! Enneuh… dit is slechts een handvol van al die heerlijke adresjes aan Zurenborg, dus laat je zeker ook verrassen door andere plekjes!


Op zoek naar een thuis in Zurenborg?

Laat het ons zeker weten via info@ugly.be. Dan gaan we op zoek naar jouw eigen stukje geschiedenis in deze fraaie wijk. Tot snel?