Zodus. Je bent al een tijdje op zoek naar een woning die je hartje doet overslaan – en vandaag is dé dag: je hebt hét pand gevonden, je bent er zeker van. Eigenlijk wil je boordevol enthousiasme en halsoverkop een bod doen, en ben je al wild aan het dagdromen over die housewarming. Maar, vooraleer je je toekomst inwandelt… willen wij nog even, samen met jou, overlopen waaraan jij je financieel kan verwachten. Die prijs op dat ‘te koop’-bord is tenslotte niet alles wat je zal moeten overschrijven… Na het lezen van dit artikel op elk punt uitbundig ‘check’ kunnen roepen? Mooi. Dan ben jij nu klaar om je bod uit te brengen. Succes!
1. Kosten verbonden aan de aankoop zelf

Wanneer je een eigendom koopt, zijn daar natuurlijk wat kosten aan verbonden – en het zijn vaak die kosten waar wat onzekerheid rond heerst. We loodsen je er doorheen!
- Prijs
We beginnen bij het meest vanzelfsprekende: het betalen van de overeengekomen prijs aan de verkoper. De notaris bepaalt bij de akte eveneens welk aandeel in de onroerende voorheffing je moet betalen voor het lopende jaar.
- Verkooprechten
Dit zijn de belastingen die jij aan de overheid betaalt om in ruil een woning of bouwgrond aan te mogen kopen. Deze kosten betaal je aan de notaris. Toch belandt die grote brok geld niet in de zak van je notaris: die is tenslotte ook het doorgeefluik naar de overheid.
Koop je in Vlaanderen? Dan betaal je voor de verkooprechten standaard 12% van de aankoopprijs. Het goede nieuws is dat er wel een aantal verlaagde tarieven zijn. We sommen de belangrijkste even voor je op. Bezit je nog geen vastgoed en koop je een gezinswoning aan, waar je dus ook zelf gaat wonen? Dan betaal je slechts 3% – of zelfs maar 1%, als je flink belooft een ingrijpende energetische renovatie uit te (laten) voeren. Bezit je wel al een eigen woonst, maar beloof je om deze binnen de twee jaar te verkopen na je nieuwe aankoop, dan kan je van het verlaagd tarief van 3% (of 1%) genieten. Voor meer informatie kan je terecht op: https://www.vlaanderen.be/belastingen-en-begroting/vlaamse-belastingen/registratiebelasting/verkooprecht/tarieven-in-het-verkooprecht
Belangrijk om weten: wanneer je een nieuwbouw koopt, zal je BTW moeten betalen. Dit is in principe 21% op de totaalprijs van de aankoop. Al zijn ook hier uitzonderingen mogelijk, maar daar komen we in een volgende blog op terug! - Ereloon van de notaris
Dit bedrag is bij wet vastgesteld en kan dus niet onderhandeld worden. Zowel koper als verkoper hebben recht op een eigen notaris. Dit kost je niets meer: beide notarissen verdelen dan het ereloon onderling. Dit tarief is bovendien degressief, wat betekent dat het zakt naarmate de verkoopprijs stijgt. Boven op het ereloon komen er ook nog administratieve kosten en aktekosten bij. Meer informatie daarover vind je hier: https://www.notaris.be/rekenmodules/aankoop
2. Krediet

De kans is groot dat je voor de aankoop van je woning een hypothecair krediet aangaat. En je hebt het vast al horen waaien: geld lenen, kost geld. Informeer je op voorhand goed over welk bedrag je kan lenen. Zo kan je, als je eindelijk jouw droomwoning hebt gevonden, snel en met een gerust gemoed een bod uitbrengen. Een tip: bekijk bij het vergelijken zeker de rentevoet, maar ook alle andere aan het krediet verbonden kosten zoals verplichte schuldsaldoverzekeringen en andere kosten.
Ga je effectief een lening aan voor de aankoop van je woning? Dan zal je voor je kredietdossier bepaalde kosten moeten betalen. De waarde van het goed moet bovendien vastgesteld worden door een expert van de bank, en ook de kosten voor deze bankschatting worden aan jou doorgerekend. Ook de kredietovereenkomst zelf moet door de notaris verleden worden. Als laatste zijn er kosten verschuldigd aan de overheid: zoals het registratierecht, de inschrijving van de hypotheek en de kosten voor het opvragen van hypotheekstaten. Meer informatie daarover vind je hier: https://www.notaris.be/rekenmodules/kredieten
3. Terugkerende kosten om in te calculeren

Zo. Nu heb je alvast een globaal beeld van de kosten die je moet betalen bij aankoop van het pand. Maar vergeet zeker ook niet die andere terugkerende, en soms nieuwe, kosten die zich zullen aandienen wanneer je gloednieuw eigenaar bent. Enkele voorbeelden:
– je schuldsaldoverzekering (tenzij je dit al volledig betaald hebt bij het afsluiten van je krediet)
– je brandverzekering
– kosten die verbonden zijn aan een mede-eigendom, indien je een appartement koopt (zoals: een syndicus, jouw aandeel in de blokpolis, een reservefonds, een conciërge, eventueel collectieve verwarming en elektriciteit en het onderhoud daarvan, onderhoud van gemeenschappelijke tuin, onderhoud liften, onderhoud verwarmingsketel, minuterie, …)
– de vaste kosten van je pand (water, elektriciteit, gas, stookolie, …)
– een spaarpotje voor onverwachtse kosten
We raden aan om een zeer gedetailleerde spreadsheet te maken waar al die maandelijkse en jaarlijkse kosten netjes in opgesomd staan. Zo probeer je een globaal beeld te krijgen vooraleer jij dat bod doet. Daarnaast zorgt dit document ervoor dat jij precies en tot op de eurocent weet wat je uitgeeft – en wat je op ’t einde van de rit nog overhoudt. Handig!
4. Tripje(s) naar IKEA

Want, ja… zo’n verhuis, die vraagt uiteraard ook om een nieuw interieur. De kans is groot dat je nieuwe pand een andere inrichting heeft dan je nu hebt, waardoor ook jouw meubilair om vernieuwing zal vragen (en anders zoeken we je wel een ander excuus).
En, ohja: vergeet zeker ook die verhuiskosten niet mee te rekenen, want die worden vaak vergeten – hoewel deze ook wel kunnen oplopen. Denk aan zaken zoals een verhuisfirma, de installatie van je internet, de aanvraag van parkeerborden, verhuisdozen, verf, verhuisverzekering, eventuele oppas voor kind of huisdier, … Een voorbereid mens is er twee waard!
Meer weten?
Wij staan je graag bij, vertellen je wat we weten en geven advies waar nodig (en gevraagd, natuurlijk). Klaar om samen met ons die handtekening te zetten? Contacteer ons via info@ugly.be!