Welkom in Thurnini, oftewel: Deurne, het op drie na grootste district van Antwerpen. Een buurt waar steeds meer jonge gezinnen naartoe trekken om hun droomhuis te vinden. En terecht, als je het aan ons vraagt: Deurne komt met heel wat voordelen, zonder dat je meteen afscheid moet nemen van het levendige stadsgebruis van Antwerpen-centrum. Vandaag nemen we je (digitaal) mee op wandel – en vertellen we je meer over waarom wonen in Deurne nu zo’n goed idee is…


Twee windrichtingen, twintig buurten

Wie bekend is met Deurne, die weet het: je hebt Deurne-Noord en Deurne-Zuid. Bewoners voeren al eeuwenlang de stille strijd om ‘de beste kant’ van het district te zijn – en beide kanten komen met hun eigen, specifieke karakter. Maar wist jij dat Deurne zoveel meer is dan Noord en Zuid – en eigenlijk opgedeeld is in maar liefst 20 verschillende wijken? Meer informatie over al die mooie buurten die wat meer in de schijnwerpers mogen staan, vind je hier: https://www.schattenvandeurne.be/buurten. Een buurt gevonden waar je echt moét wonen? Aarzel niet om ons dat te laten weten, dan gaan we samen op zoek naar het perfecte Deurnese pand voor jou.


Het groenste stuk van Antwerpen

Deurne staat bekend om al haar groen – en is daarom dé perfecte match voor mensen die nood hebben aan natuur in hun omgeving. Ondanks dat dit district de laatste jaren erg verstedelijkt is, hoef je in Deurne toch nooit lang te zoeken om in de schaduw van één of andere eeuwenoude eik tot rust te komen… Het Rivierenhof, het Boekenbergpark, het Bisschoppenhofpark en het nieuwe Park Groot Schijn komen als eerste boven – maar zijn zeker niet de enige groene plekken om te bezoeken. Ook in gebied Ertbrugge en op de Bremweide is het tenslotte heerlijk wandelen.


Waarom wonen in Deurne?

We beginnen alvast bij het grootste voordeel: in vergelijking met de andere districten van Antwerpen, is het in Deurne nog betaalbaar wonen. Het is daarom vaak de reden dat jonge gezinnen (of singles!) naar daar verkassen om iets te kopen. Daarnaast telt ook de locatie mee: het is er rustig, je bent vlakbij natuur – maar bent nog altijd op een kwartiertje fietsen van Antwerpen centrum. Deurne wordt regelmatig omschreven als ‘een dorpse buurt met de anonimiteit van een stad’. Want net zoals in de stad is alles vlakbij: scholen, op- en afritten, supermarkten, horeca, velo’s, openbaar vervoer, … maar je hebt wel dat typische dorpsgevoel en heel wat buurtactiviteiten. Oftewel: genieten van het beste van beide werelden!


De leukste adresjes volgens échte Deurnenaren!

Wij gingen op zoek naar rasechte Deurnenaren (uit noord én zuid, wij discrimineren niet) en vroegen hen naar hun favoriete plekjes in de buurt. Zo weet jij alvast waarnaartoe eens je verhuisd bent… Voor alle gemak delen we hun adviezen op in noord en zuid – zonder specifieke voorkeur ;).

Deurne-noord en het Rivierenhof: de twee zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ga op wandel met de hond, geniet van een concertje in het OLT en proef de beste koffie in Bar Stark: in deze groene long is er bijna dagelijks iets te beleven! En vlakbij het Rivierenhof bevindt zich de nog redelijk nieuwe Sportoase Groot Schijn: een gigantisch complex voor sportliefhebbers allerlei. Fitnessen, schaatsen, lopen, zwemmen, groepslessen of iets anders? Op deze heerlijke plek vind je het allemaal! Honger gekregen van al dat wandelen en sporten? Dan raadt onze Deurne-noordenaar heel wat verborgen plekjes aan… Dol op authentiek Indisch? Dan is Fishtail op het Cogelsplein iets voor jou. De beste Italiaan vind je bij Trinacria op de Alfons Schneiderlaan – en voor goeie tapas, hamburgers en cocktails moét je absoluut langs gaan bij Bodega Gust op de August van de Wielelei. Sluit de dag af bij het hippe Bar Ven op de Venneborglaan met een speciaal wijntje of biertje – en passeer in het naar huis wandelen zéker nog langs ’t Palijs aan de overkant voor een authentiek gedraaid bolletje ijs…

Deurne-zuid is dan weer aan de heup vergroeid met het Boekenbergpark. Heerlijk om in de zon te gaan picknicken, maar ook om wat cultuur op te doen… Dit park is tenslotte een historisch park met, onder andere, een kunstmatig aangelegd grottencomplex. Liever wat vermoeidheid in de benen? Dan kan je er ook gaan fitnessen in het groen bij @the park– of gaan zwemmen in de alombekende, ecologische zwemvijver. Na al die activiteiten op zoek naar een opkikkertje? Die vind je bij Bloemberen, op de middenberm van de Boekenberglei: een zuurdesembakkerij die gezelschap kreeg van Antwerps koffiemerk Rush Rush. En over koffie gesproken, breng zéker ook aan t Koffiemieke een bezoekje: deze topper is geliefd onder vele Deurnenaars – en met reden…  Ook qua eten kom je aan je trekken in Deurne-zuid. Op zoek naar hét beste, meest authentieke Libanese eten in de buurt? Dan zit je goed bij het fantastische Zaytouna. De pretoogjes van de gepassioneerde eigenaar krijg je er gratis bij! Liever iets klassieker? Dan is Café Exter, gelegen in de oudste herberg van Deurne, helemaal iets voor jou. En wil je het nog relaxter? Dan is Frituur ’t Draakske absoluut jouw eindbestemming. Probeer er zeker de befaamde drakenburger uit!


Wonen in Deurne?

Hou dan zeker onze sociale mediakanalen in de gaten: wij hebben regelmatig pareltjes in Deurne te koop staan…


Niet van plan om te kopen, maar wel om te verkopen? Ontdek hier hoe dat in z’n werk gaat: