Je hebt het vast al gemerkt: de populariteit van de vastgoedmarkt blijft stijgen – net zoals de prijzen van het beschikbare vastgoed. Met andere woorden: dit is dé ideale periode om jouw pand te koop te zetten. Ben jij klaar om nieuwe oorden te verkennen – en om afscheid te nemen van jouw appartement of huis? Dan is het tijd om te verkopen. Maar vooraleer je alles in gang zet, geven we je graag nog enkele handige weetjes mee: de zaken die elke verkoper uit ervaring weet, maar die niemand je ooit vertelt… behalve UGLY.BE, natuurlijk!
#1 Informeer je over de nodige attesten – voor én na verkoop
Vergis je er niet in: ook wanneer jij je woning verkoopt, moet je kosten betalen. Je moet tenslotte een aantal attesten opvragen, wat kan oplopen tot een aardig bedrag. Het is dus belangrijk om je hierover te informeren (bij UGLY.BE, ofzo, ’s maar een voorstel), zodat je deze kost kan incalculeren in jouw vraagprijs.
Wees zeker op tijd met het opvragen van deze attesten: als je dit niet op tijd in orde brengt, kan dit het volledige verkoopproces behoorlijk vertragen: de effectieve verkoop kan tenslotte pas doorgaan wanneer je alle documenten correct in handen hebt.
Alle attesten in orde, pand online gezet én een koper gevonden? Ideaal! Maar ook nu zit je nog met een heel aantal administratieve verplichtingen. Denk maar aan het compromis: een belangrijk en bindend document waarop vervolgens door de notaris een notariële akte wordt opgesteld.
#2 Schets een correct, objectief beeld van het pand
Je hebt waarschijnlijk een intense, emotionele connectie met je pand. Mogelijks ben je er opgegroeid, groeiden je eigen kinderen er op – of creëerde je er andere, emotionele momenten. En hoewel we dat prachtig vinden, hebben jouw kandidaat-bezoekers hier niets mee. #sorrynotsorry
Begin je aan de omschrijving van je pand? Bekijk de woning dan zoals een kandidaat-koper dit zou doen. Wat zijn de – objectieve – troeven? Is er mogelijkheid tot uitbreiding? Zijn er zaken aan vernieuwing toe? Belangrijk: ga geen gebreken wegmoffelen, daar ga je later alleen maar spijt van hebben.
Heb je een volledig én objectief beeld van je woning geschetst? Vergeet dan ook geen woordje uitleg te geven over de omgeving. Ligt je pand dichtbij een park, scholen, een centrum, een bushalte, een autostrade,…? Vermeld dit dan absoluut: interessante factoren in de omgeving zijn minstens even belangrijk als die gegeerde inloopkast!
#3 Vergeet ook niet te denken aan je nieuwe woonst!
Het zou niet de eerste keer zijn: een verkoper die zo enthousiast bezig is met de verkoop van zijn pand – maar daardoor vergeet te kijken naar een nieuwe woonst en vervolgens in een krap parket belandt.
Dat komt omdat de huizenmarkt tegenwoordig sneller dan ooit evolueert: de kans is groot dat je woning sneller verkocht raakt dan verwacht (zeker met UGLY.BE, hehe), waardoor je nieuwe aankoop achterop hinkt.
Als het financieel een optie is, is het daarom interessant om je nieuwe contract te tekenen en dan pas te gaan verkopen. Heb je hier niet genoeg financiële buffer voor? Zeer begrijpelijk: dan is het ‘gewoon’ een kwestie van duidelijk communiceren met de koper.
Probeer onderling tot een overeenkomst te komen waar de datum van overdracht verder weg is, zodat jij rustig de tijd kan nemen om zelf iets nieuws te vinden. Over het algemeen is dit in weinig gevallen een probleem – onder voorwaarde dat hier duidelijk over gecommuniceerd wordt én dat dit idealiter ook contractueel vastgelegd wordt.
#4 Bereid de bezichtigingen goed voor: niet té privé, niet té onpersoonlijk
Heb je een aantal geïnteresseerden voor je pand – en nodig je hen binnenkort uit voor een rondleiding? Bereid dit dan zeker tot in de puntjes voor: je wil een uitnodigende woning laten zien waar de kandidaat-koper zichzelf probleemloos in ziet leven. En om deze sfeer te creëeren, is het belangrijk dat je de haarfijne grens tussen privé en onpersoonlijk contact bewandelt.
Enerzijds is het belangrijk om te weten dat té veel persoonlijke spullen nogal afschrikwekkend kunnen werken. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de bezoeker zich een ‘indringer’ voelt – of dat hij/zij zich moeilijk een beeld kan vormen hoe de eigen inrichting eruit zou kunnen zien. Probeer dus zoveel mogelijk persoonlijke spullen even uit het zicht te halen.
Aan de andere kant wil je (liefst) ook geen leegstaand huis laten zien: dit kan vaak als ‘koud’ en onaantrekkelijk overkomen. Daarnaast staat de verwarming vaak al lang af, geurt het er mogelijks wat muf en is er 0,0% sfeer in huis. Dit maakt het moeilijker voor de potentiële koper om zich voor te stellen hoe het zou voelen om in het huis te wonen.
#5 Investeer in goed beeldmateriaal
Je hebt een droompand in handen. Nu moet je ervoor zorgen dat anderen jouw pand ook écht zien voor wat het waard is. Je wil dat potentiële kopers in een oogopslag verliefd worden én dat ze meteen een duidelijk beeld hebben van het huis of het appartement in kwestie.
Met andere woorden: zorg voor adembenemende foto’s en eventueel zelfs immersieve video’s. Enkel zo zal je de potentiële koper ervan kunnen overtuigen om de stap te nemen een afspraak te maken. Daarnaast is het ook bijzonder handig om een plattegrond te laten opmaken: in combinatie met foto en video, zorgt dit voor het meest complete beeld dat je kan aanleveren.
Zelf geen fotografisch wonder? Probeer het dan zeker niet toch zelf te doen: slechte foto’s zorgen ervoor dat jouw pand binnen de seconde wordt geëlimineerd, wat de verkoopkansen doet dalen. Huur zeker een fotograaf in – of vraag aan je makelaar of zij jou kunnen helpen.
PS: UGLY.BE werkt samen met een beroepsfotografe die élk pand onweerstaanbaar op de gevoelige plaat kan vastleggen. Just sayin’.
Paniekske? Niet nodig. UGLY.BE helpt je met bovenstaande én alles wat erbij komt kijken.
Zo eenvoudig kan het zijn! Neem gerust contact op, vertel ons wat jouw plan is – en dan vertellen wij je hoe wij dat voor jou in orde brengen. Klinkt goe? Klinkt goe! Tot snel!