Voldoet mijn woning aan de normen van 2020?

Voldoet jouw woning aan de normen van 2020? Het jaar 2020 mag dan wel al even bezig zijn, maar laat ons toch nog even opfrissen waar je rekening mee moet houden als je vandaag een woning bezit, (ver)huurt of (ver)koopt.

Wij sommen hieronder enkele belangrijke veranderingen voor je op.

Dakisolatie

dakisolatie

Dat er een dakisolatienorm bestaat, weten we al sinds 2015. Tot 2020 had je de tijd om je woning naar deze normen te isoleren. Sinds januari dit jaar, krijgt een woning die niet voldoet aan de dakisolatienorm meteen 15 strafpunten en kan deze zelfs onbewoonbaar (en dus ook onverhuurbaar) worden verklaard zolang hier geen verandering in gebracht wordt.

Maar, er is een maar, ook sinds 1 januari 2020 maakte de Vlaamse Regering een uitzondering en kan een woning ook aan de dakisolatienorm voldoen als de energiescore van de woning, vastgesteld in een energieprestatiecertificaat (EPC), lager ligt dan de grenswaarde die de Vlaamse Regering heeft vastgesteld. Wat deze grenswaarden zijn, lees je hier.

Let wel, deze uitzondering telt enkel voor de dakisolatie en niet voor de dubbel glas-norm.

 

Dubbele beglazing

Dubbele beglazing

Alle leefruimtes in een woning (huizen, studio’s en appartementen) moeten vanaf 2020 verplicht voorzien zijn met (minstens) dubbele beglazing. Met leefruimtes bedoelen we de living, keuken, slaapkamer, badkamer, … In de traphal of de gang mag bijvoorbeeld nog wel enkel glas zitten. Maar als je toch bezig bent, raden we aan meteen al het glas in je woning te vervangen.

Voldoet je woning niet aan deze norm, dan zullen er strafpunten worden uitgedeeld. Dit gaat van 3 strafpunten voor 1 raam met enkele beglazing tot 9 strafpunten voor meer dan 1 raam met enkele beglazing.

Vanaf januari 2023 wordt het aantal strafpunten zelfs opgetrokken met eventuele ongeschikt verklaring tot gevolg.

Deze regel geldt niet enkel voor je eigen woning, maar ook voor een huurwoning.

 

RookmelderRookmelders

In Vlaanderen is sinds januari 2020 een rookmelder in je woning of huurwoning verplicht. Telt je woning meerdere verdiepen? Dan moet er op elke verdieping minstens 1 rookmelder aanwezig zijn. Is dit bij jou nog niet het geval? Breng hier dan snel verandering in! Woon je in een huurwoning? Dan is het aan je huisbaas om de rookmelders aan te kopen en te plaatsen.

 

 

Registratierechten berekenen

Verkooprechten dalen van 7% naar 6%

Ben je van plan een woning te kopen en is het je eerste en enige gezinswoning? Dan betaal je vanaf dit jaar niet 7%, maar 6% verkooprechten (ook gekend onder de noemer ‘registratierechten’). Ben je van plan de woning grondig en energetisch te renoveren? Dan kom je in aanmerking voor 5% registratierechten. Deze verlaging kadert in de ambitie van de Vlaamse Regering om de aankoop van een woning aan te moedigen, eerder dan het bezit ervan. Daarom werd ook de woonbonus afgeschaft. Heb je al een eigendom of koop je een investering om te verhuren? Dan betaal je nog steeds de standaard 10% verkooprechten. Meer details over deze materie lees je hier.

 

Vragen of twijfels?

Heb je nog vragen of twijfels bij de aankoop van je woning? Wil je je eigendom verkopen of verhuren en weet je niet waar te beginnen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Photos by Unsplash