Wanneer je op een gegeven moment uit je eigen huis of appartement groeit, en het tijd is voor iets nieuws, sta je voor een belangrijke keuze. Verkoop of verhuur je je huidige eigendom? Beide komen met specifieke voordelen – en beide komen met bepaalde zaken om rekening mee te houden. Is er een bepaalde keuze goed of slecht? Allesbehalve: alles hangt gewoon af van jouw persoonlijke situatie – en van de zaken waar jij het meeste belang aan hecht en/of nood aan hebt. Wij geven je alvast de voor- en nadelen van beide opties mee – en helpen je zo hopelijk op weg. En beslis je erna om te verkopen? Eén adres: wij begeleiden je graag in het volledige proces!


Drie redenen om te verkopen

Er zijn heel wat redenen die je kunnen overtuigen om je huidige woonst op de huizenmarkt te zetten. Wij kozen de drie grootste voordelen van verkoop uit en sommen deze graag voor je op. Natuurlijk zijn er nog meer voordelen verbonden aan verkopen, maar die vertellen we je liever in ‘t echt. Neem zeker contact met ons op voor een eerste kennismakend gesprek!


#1 Je kan de opbrengst gebruiken voor je nieuwe lening

Eerst en vooral: de meest logische reden. Wanneer je een nieuw pand wil kopen, heb je opnieuw eigen inbreng nodig.

Wanneer je je huidige woning verkoopt, kan je de opbrengst gebruiken voor je nieuwe lening. En da’s interessant: hoe hoger je eigen inbreng, hoe interessanter jouw lening zal zijn. Bovendien is zo’n gevulde bankrekening ook interessant als je nieuwe woonst nog nood heeft aan bepaalde renovatiewerken. Als laatste heb je ook de mogelijkheid om je woonbonus over te zetten op de nieuwe woonst én bestaat ook de kans dat je je registratierechten kan recupereren. Je ziet het: wanneer je je huidige woonst verkoopt, geniet je van heel wat financiële voordelen wat de aankoop van dat nieuwe stekje betreft.


#2 Je moet je geen zorgen maken over de sores van verhuren

Verhuren komt met heel wat voordelen, maar elke medaille heeft een keerzijde.

Want wanneer jij officieel verhuurder wordt, dan komen daar heel wat zaken bij kijken. Enerzijds ben je nu verantwoordelijk voor de leefkwaliteit van je huurders: het is jouw taak om ervoor te zorgen dat het pand helemaal in orde is.

Dat betekent dat ook zaken, zoals een lek of een ander defect in huis, jouw verantwoordelijkheid is. En in tegenstelling tot wanneer je er zelf zou wonen, kan je het als verhuurder niet maken om ‘nog even te wachten’ vooraleer je zaken laat repareren: de huurder heeft het recht om onmiddellijke herstellingen te eisen. Daarnaast heb je als verhuurder ook het risico op leegstand, zeker in buurten die niet zo gegeerd zijn als stadscentra, bijvoorbeeld. En een leegstaand pand? Dat brengt enkel kosten met zich mee. Iets om over na te denken, dus!


#3 De opbrengst van verkoop is meer dan je huurinkomsten

Dit kan je op relatief eenvoudige wijze uitrekenen. Over het algemeen wordt er gekeken naar de inkomsten van 20 jaar huur versus de inkomsten van onmiddellijke verkoop. Heb je minder winst wanneer je het pand zou verhuren? Dan doe je er – financieel gezien – beter aan om het pand meteen in zijn geheel te verkopen.


Hou hier wel even rekening mee als je verkoopt

Het is vanzelfsprekend, maar een verkocht pand is onherroepelijk weg. Dat wil zeggen dat je afscheid zal moeten nemen van een baksteen met emotionele waarde, maar ook van een bepaalde zekerheid in je leven.

Daarnaast moet je ook nadenken over de locatie van je pand: want is je pand goed gelegen en verkoop je het toch, dan verlies je zeer interessante maandelijkse inkomsten én een mogelijke meerwaarde bij latere verkoop (bijvoorbeeld wanneer je pand gelegen is in een opkomende buurt). Als laatste hou je best ook rekening met de mogelijkheid van meerwaardebelasting: in sommige gevallen moet je dit betalen wanneer je je pand met een bepaald percentage winst verkoopt. Klop gerust bij ons aan om hier meer gedetailleerde informatie, specifiek op jouw situatie toegespitst, over te krijgen.


Drie redenen om te verhuren

Heel wat mensen zien het verhuren van hun eigendom als een financieel slimme zet – en dat is het ook. Wij kozen de drie grootste voordelen van verhuren uit en zetten ze voor jou op een rijtje.

#1 Het is een slimme langetermijnbelegging

Wanneer je verhuurt, kies je eigenlijk voor een slimme belegging van jouw spaargeld. In plaats van dit ‘gewoon’ op je spaarboekje te laten staan, ga je er actief mee aan de slag, waardoor dit meer zal opbrengen op de lange termijn. Dit zorgt voor een extra spaarpotje om bijvoorbeeld je eigen pensioen mee aan te dikken – of om je (klein)kinderen mee te helpen wanneer ze zelf willen kopen.


#2 Het is een (relatief) gemakkelijke manier van geld verdienen

Wanneer jij een pand verhuurt dat goed in orde is en ook nog eens strategisch gelegen is, kan jij zeker zijn van een relatief stabiele stroom aan inkomsten. Goede buurten zijn meer dan ooit ontzettend gegeerd, waardoor je als eigenaar weinig risico loopt op leegstand. En geef je dat pand op tijd en stond ook nog een goede onderhoudsbeurt? Dan mag je er zeker van zijn dat je nog jarenlang zal kunnen blijven genieten van deze stabiele geldstroom.


#3 Je moet geen afscheid nemen van je pand

Misschien eerder emotioneel en niet zozeer een praktische reden, maar hey: we zijn allemaal mensen. Wanneer je lang in een bepaald pand hebt gewoond, hangen daar heel wat herinneringen aan vast. En voor sommigen is het nu eenmaal moeilijker om daar afscheid van te nemen dan anderen. Dat telt trouwens ook voor erfenissen: misschien erfde jij je ouderlijk huis, wil je er niet zelf in gaan wonen, maar kan je er ook emotioneel geen afstand van doen? Helemaal normaal – en dé perfecte reden om het bij te houden voor verhuur… en er misschien over een tiental jaar wél zelf in te trekken.


Hou hier wel even rekening mee als je verhuurt

Er zijn enkele zaken waar je best bewust over nadenkt vooraleer je de knoop doorhakt en beslist om te gaan verhuren. Als eerste moet je natuurlijk in het achterhoofd houden dat je belasting zal moeten gaan betalen op dat tweede verblijf: het is tenslotte een extra bron van inkomsten. Zorg er daarom voor dat de huurprijs navenant is, zodat je op het einde van de rit niet met negatieve cijfers eindigt.

Daarnaast mag je niet vergeten dat een verhuurd pand met veel investeringen komt. Niet enkel bij bepaalde defecten of toegebrachte schade in huis, maar ook wanneer er nieuwe wetgevingen met bijbehorende eisen worden aangekondigd, bijvoorbeeld. Er wordt van jou als verhuurder verwacht om een veilige leefomgeving, die voldoet aan alle opgelegde eisen en regels, te creëren – en dat komt meestal met een prijskaartje.

Als laatste een logische, maar belangrijke tip: ga goed na wie je huurders zijn, wees streng in je selectieproces en stel duidelijke – neergeschreven – afspraken op om eventuele misverstanden te vermijden. Zo vermijd je discussies over eventuele schade of over huurtermijnen, bijvoorbeeld.


Heb je toch nog vragen over verhuren versus verkopen?

Héél logisch: dit is geen gemakkelijke keuze en één waar je best goed over nadenkt. Bel ons gerust op voor een eerste kennismaking: wij vertellen je graag meer over de voordelen van verhuren of verkopen. En als je dan toch beslist om te verkopen, dan helpen wij je ook daar graag bij. Wij staan in voor het volledige verkoopproces: van het opvragen van de nodige documentatie tot het rondleiden van geïnteresseerden – en alles daartussen. Zo verkoop jij je eigendom met een gerust hart… en kan je op ‘t gemak beginnen wennen aan je leven in dat nieuwe huisje. Tot snel?

Nu contact opnemen

Foto’s: Unsplash