Elke huiseigenaar kent het wel: de continue drang, nood of goesting om te renoveren. Niet alleen om meer wooncomfort te bekomen, maar ook omdat iedereen je vertelt dat deze investeringen zorgen voor een maximale verkoopwaarde. Daarnaast zijn steeds meer kopers op zoek naar instapklare woningen. Zeker in de huidige situatie en samenleving, waar alles duurder wordt, is het slim om een instapklare woonst op de markt te gooien. Wij vertellen je welke zeven investeringen de moeite (en het geld) waard zijn – zowel voor je eigen woonplezier als voor een eventuele verkoop.


1. Je gevel is het gezicht van je huis

Niet zo heel gek: je gevel is het allereerste wat bezoekers en potentiële kopers zien wanneer ze bij je langskomen. Oftewel: die allesbepalende eerste indruk? Die wordt gestuurd door het uitzicht van je gevel. Laat deze daarom op tijd en stond reinigen, zandstralen of opnieuw schilderen, zodat afbladderende verf of barsten geen reden tot afhaken kunnen zijn. En, ohja… als we dan toch bezig zijn over die gevel: laat die zeker ook goed isoleren. Dit doet wonderen, zowel qua wooncomfort als qua energiezuinigheid.      


2. Vernieuw je ramen en deuren

Nog zoiets waar kopers zich liever niet mee bezighouden in hun nieuwe woonst: het vervangen van versleten buitenschrijnwerk of verouderde beglazing. Het is een absolute troef om tijdens de onderhandelingen te kunnen spreken over je HR-beglazing of gloednieuwe aluminium profielen. Daarnaast hebben ze een waanzinnig positief effect op jouw energiefactuur, dus wacht hier zeker niet mee tot verkoop: ook jijzelf als bewoner hebt er ontzettend veel baat bij om je enkel glas of verouderde dubbele beglazing te laten vervangen door hoogrendementsbeglazing of driedubbele beglazing.


3. Isoleer je dak

Gaan geïnteresseerden plots meer bieden wanneer ze horen dat je dak recent geïsoleerd is? Waarschijnlijk niet. Maar je mag er zeker van zijn dat ze zullen onderbieden – of zelfs afhaken – wanneer het dak lekt of in de nabije toekomst vervangen moet worden. Daarom is het aangeraden om je dak aan te pakken, zowel op gebied van isolatie als algemene afwerking.

Maar ook hier geldt: wacht hier niet mee tot je gaat verkopen, want zo’n nieuw dak heeft ook prachtige voordelen voor jou als bewoner: de energetische voordelen zullen snel merkbaar zijn in huis en op die energierekening! Oftewel: wanneer we praten over ‘snelle EPC-winst’, is de isolatie van je dak (ook wel bekend als de grootste verliespost van warmte) een goed idee.


4. Denk duurzaam

Twee op de drie Vlaamse woningen zijn gebouwd voor 1981, maar ook deze panden moeten tegen 2050 dezelfde goede energiescore halen als een nieuwbouwwoning uit 2015. Concreet betekent dat een E-peil van 60 (of een verbruik van 100 kWh per m2). Heeft jouw woning ook nood aan verbouwingen om hieraan te voldoen? Dan is het een goed idee om hier alvast mee te beginnen: dit zal gegarandeerd zorgen voor een hogere doorverkoopprijs. Hoe sneller, hoe beter, trouwens: deze ingrepen verbeteren de energie-efficiëntie van je woonst en zullen dus ook voor een mooie besparing op je energiekosten zorgen.

Probeer weg te blijven van specifieke technieken (die veranderen snel) en zoek liever naar zaken die een langere levensduur hebben: zonnepanelen, isolatie, een condenserende ketel of warmtepomp, HR-beglazing, … Vergeet zeker ook niet na te gaan op welke subsidies jij zoal recht hebt via Mijn VerbouwPremie.


5. Keuken en badkamer

We waren met z’n allen nog nooit zoveel op zoek naar comfort, gezelligheid en self-care als vandaag. Da’s een trend die we zien in interieur, werkgeluk én… in de inrichting van onze woning. Daarom is het erg belangrijk om te zorgen voor een nette en afgewerkte keuken en badkamer. Investeer in kwalitatieve materialen en zorg voor een tijdloze stijl en uitstraling met neutrale, nieuwe meubels en een likje verf. Da’s tof voor verkoop, maar natuurlijk ook om zelf nog enkele jaren van te genieten!


6. Los kleine gebreken op

We willen niet zeggen dat mensen oppervlakkig zijn… maar wanneer we op huizenjacht zijn, kijken we met een arendsoog naar elk detail. Die plint die niet af is, de kraan die lekt of de deur die klemt: het zijn allemaal dingen die ons kunnen tegenhouden om halsoverkop verliefd te worden op een pand. Ga daarom met een kritisch oog over elk detail in huis – en breng de zaken in orde die wat opfrissing kunnen gebruiken. Denk ook aan zaken zoals stopcontacten die niet werken, een muur die een frisse laag verf kan gebruiken, je ramen poetsen, …


7. Breng die tuin in orde

Belgen en hun tuin – het is een mooier liefdesverhaal dan Romeo en Julia. Het is één van de meest voorkomende redenen van verhuis en dus een absolute troef om mee uit te pakken. Zorg er daarom voor dat al het onkruid weg is, je terras opgeschuurd is, er niet téveel speelgoed ligt, dat het gras gemaaid is, enzovoort. Je wil ervoor zorgen dat potentiële kopers zichzelf kunnen zien aperitieven, eten, samenkomen en genieten op deze gegeerde plek. Zorg er dus voor dat deze er zo neutraal en verzorgd mogelijk bijligt. En, ohja: zorg voor onderhoudsvriendelijke opknapwerken: hoe meer onderhoud zo’n tuin lijkt te vragen, hoe meer dit mensen kan afschrikken.  


Meer weten? Aarzel niet om ons te contacteren: