Je hebt het ons waarschijnlijk al weleens weten vertellen: elke makelaar die aan de slag gaat bij UGLY, die heeft zo’n blinkend goud plakkaatje met een uniek BIV-nummer op. En dat is iets waar wij érg trots op zijn. Zo’n BIV-nummer is tenslotte de enige erkenning die je kan krijgen om je vastgoedmakelaar te mogen noemen in België. Het is een garantie én een bescherming in één – en de belofte om de meest professionele en onderbouwde service mogelijk te krijgen.


De voordelen voor jou als (ver)koper

De voordelen van een samenwerking met een erkende vastgoedmakelaar, die zijn eindeloos – maar hebben dus wel allemaal met veiligheid en bescherming te maken. Eerst en vooral weet je dan dat je iemand voor je hebt die van álle materie op de hoogte is. Bovendien legt het BIV verplichte bijscholingen voor, om ervoor te zorgen dat ‘hun’ makelaars ook van nieuwigheden hun expertise maken. Verder zijn deze makelaars onderworpen aan de deontologie, wat betekent dat zij niet enkel aansprakelijk zijn – maar ook informatieverplichting hebben. Of, kort samengevat: met een BIV-makelaar voor je neus, weet jij dat je altijd beschermd bent.


Wat is het BIV: een korte geschiedenis

Ooit… héél lang geleden, kon letterlijk iédereen van de ene dag op de andere de beslissing nemen om vastgoedmakelaar te ‘zijn’. Maar na een tijd groeide de nood aan een regulering. Enter: het BIV, dat uiteindelijk in 1993 werd opgericht door de overheid. Dit orgaan beschermt de titel ‘vastgoedmakelaar’, waardoor je je vandaag enkel in het bezit van een BIV-nummer officieel vastgoedmakelaar mag noemen. Of, in de woorden van het BIV:

‘Wie als zelfstandige zonder de vereiste BIV-erkenning het beroep van vastgoedmakelaar uitoefent, noemen we een onwettige beoefenaar, illegale makelaar of nepmakelaar.’

– statement van het BIV

Klinkt misschien hard, maar dit is wel de situatie: deze onwettige beoefenaars (die vaak door het leven gaan onder titels zoals ‘vastgoedcoach, vastgoedadviseur of vastgoedconsulent) zijn niet opgeleid voor de functie, beschikken niet over de nodige beroepsaansprakelijkheidsverzekering en borgstelling, hebben geen toegang tot een derdenrekening waar voorschotten geblokkeerd op kunnen staan – en zijn niet gebonden aan de plichtenleer. Oftewel: jij als (ver)koper geniet dan niet van de bescherming die je wel krijgt wanneer je samenwerkt met een BIV-erkende makelaar.


UGLY kiest resoluut voor BIV (en omgekeerd)

Elke makelaar die je terugvindt in het UGLY-kantoor, heeft netjes elke stap van het verplichte traject doorlopen, waarover we hieronder meer vertellen. Dat is een bewuste keuze die we gemaakt hebben – en tevens een keuze die aansluit bij de UGLY-filosofie om zoveel mogelijk veiligheid en ontzorging te kunnen garanderen. Dat blinkende BIV-nummer garandeert jou als (ver)koper tenslotte een gecertificeerd makelaar die álles weet – en die dus ook op ’t matje geroepen kan worden wanneer er iets misloopt. Een vergelijking: je zou toch ook niet onder het mes gaan bij een arts zonder diploma, toch? 😉 


Voor de geïnteresseerden: hoe krijg je zo’n BIV-nummer (spoiler alert: niet simpel!)

Wanneer iemand een BIV-erkenning wil krijgen, en dus als zelfstandige de activiteiten van vastgoedmakelaar wil uitoefenen, is er een vastgesteld traject om te doorlopen.

Eerst en vooral moet je een bachelordiploma of een diploma Ondernemingsopleiding Vastgoedmakelaar hebben. Enkel dan kan je een aanvraag indienen – en je eigen BIV-account aanmaken. Als je dossier wordt goedgekeurd, mag je de competentietest afleggen: een verplichte schriftelijke test die duidelijk maakt waaraan je je mag verwachten bij uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar. Goed om weten: deze test is geen ingangsexamen – en kan je dus niet weren om verdere stappen te zetten.

Na die test word je officieel ingeschreven als stagiair en krijg je je eigen BIV-nummer. Daarna kan je stage van start gaan! Deze periode is ontzettend belangrijk: hoe meer je leert, doet en onderzoekt, hoe groter je kans om te slagen voor de bekwaamheidstest. Kort samengevat, is het de bedoeling dat je minimum 1.500 uren stage loopt in een periode tussen 12 en 36 maanden. Meer details over deze stage vind je hier.

Na je stage is het dan eindelijk zo ver: het afleggen van de bekwaamheidstest. Hier bewijs je aan het BIV of je in staat bent om het beroep van vastgoedmakelaar volgens de geldende wetten en deontologische regels uit te oefenen. En wanneer je daar vlotjes in slaagt, word je ingeschreven op het Tableau van titularissen. Op een toffe receptie ontvang je je naambord en officieel certificaat, tof!


Klaar om te verkopen met UGLY?

Neem dan zéker contact met ons op, dan kijken we samen hoe we jouw pand het beste in de markt zetten. Tot snel?