Cristina de la Madera

Spaans oogt ze veelal niet, maar de passie waarmee deze fotografe te werk gaat, komt aardig in de richting van onze zuiderburen. Deze jongedame schiet alle interieurfoto’s voor UGLY.BE.

 

Analoge achtergrond, digitale precisie

Cristina de la Madera, aka Kristel Van Houten, geraakte gefascineerd door de camera obscura op haar 16de. Haar grootvader gaf haar een fototoestel voor haar verjaardag. Tijdens haar studies regentaat nam Cristina er een intensieve avondopleiding fotografie bij. Toen nog analoog.

 

Hoewel haar liefde voor het filmrolletje en de donkere kamer nog altijd ontzettende groot is, besloot ze zich aansluitend ook onder te dompelen in de digitale fotografiewereld. In Rotterdam perfectioneerde ze 3 jaar haar techniek. Vandaag wisselt ze analoge en digitale fotografie af. Dankzij haar sterke analoge achtergrond kan ze als geen ander de old school feel die zo’n foto’s uitstralen exact nabootsen in haar digitale werk.

 

Fotografie betekent schrijven met licht. Het juiste licht is dan ook van cruciaal belang. In de studio creëert ze met spots de sfeer die zij wil voor haar portretten, maar voor de woningen van UGLY.BE werkt ze meestal met natuurlijk daglicht. “Niet enkel de setting en de kadrering zijn van tel voor het ideale beeld, het licht is allesbepalend.”

 

Geënsceneerde spontaniteit

Hoewel Cristina’s eigen werk heel naturel lijkt, laat ze niks aan het toeval over. Bij alle portretten en interieurfoto’s is er over elk detail minutieus nagedacht. De emoties en verhaallijnen die ze in haar beelden legt, is ook het internationale publiek niet ontgaan. Als een van de eerste fotografen wereldwijd bracht ze in 2006 een kalender uit met uitsluitend vrouwelijke koppels. “Ik leg de focus op de intimiteit tussen de vrouwen zonder ze als lustobject te projecteren.” Een gat in de markt. Elk jaar brengt Cristina een gloednieuwe kalender uit met andere koppels, elk jaar contacteren internationale magazines haar voor publicaties.

 

Cristina’s blik is ruim. Zo werkte ze ook samen met Herr Seele voor spraakmakende affiches van het Textielmuseum MIAT, creëerde ze de CD-cover van Katastroofs album ‘Efkes Serieus’ en liep er recent nog een tentoonstelling van haar in het Kunstencentrum Moonbeat in Mechelen.

 

Juiste sfeer voor elk UGLY.BE-pand

Cristina kocht haar huis via het toenmalige Vastgoed Gillis en weet maar al te goed dat de interieurfoto’s doorslaggevend kunnen zijn voor een potentiële koper. “De meeste vastgoedfoto’s zijn steriel en onpersoonlijk. De uitdaging bestaat erin om de juiste sfeer in beeld te brengen.” Nooit zal ze echter de werkelijkheid vervormen om een beter resultaat te krijgen. Daarom gebruikt ze nooit een groothoeklens om ruimtes groter te doen lijken. What you see is what you get, maar wel in de meest meeslepende omstandigheden. Styling en fotografie gaan hand in hand. Het ene beïnvloedt het andere en dat maakt de samenwerking net zo boeiend en het resultaat zo intrigerend.

 

Naast fotografe is Cristina ook getrouwd en fiere mama van Quinten en Xander. Alle vrije tijd wijdt ze integraal aan haar gezin en dat vindt ze heerlijk. Afspreken met vrienden en cultuuruitstappen propt ze er met veel plezier tussen. Ze is dan ook een bijzonder gedreven, gepassioneerde en toegewijde dame.

Contacteer Cristina