Natuurlijk willen we allemaal een thuis waar het natuurlijk daglicht overvloedig binnenstroomt. Maar de realiteit is wat ze is – en de kans is zeer reëel dat je vroeg of laat voor de uitdaging staat om een donkere ruimte in te richten. Gelukkig zijn hier meerdere creatieve oplossingen voor, die we vandaag graag met je delen. Het zijn de tips en tricks die we zelf toepassen wanneer we één van onze panden stylen voor verkoop, dus we kunnen beloven dat ze werken! Na het lezen nog vragen over hoe wij onze panden omtoveren tot lichtrijke plekken waar stijl en comfort centraal staan? Eén adres: info@ugly.be.


1. Maak slim gebruik van spiegels

Het is een truc die we al jarenlang gebruiken: spiegels inzetten om een ruimte groter te doen aanvoelen. En een upgrade hiervan? Je spiegel strategisch naast een lichtbron plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan die grote wandspiegel die nu in de gang hangt. Probeer deze eens naast of over een raam te plaatsen: de reflectie van buiten zal niet alleen voor meer licht, maar ook voor meer lucht en ruimtegevoel zorgen.

Hetzelfde principe geldt wanneer je andere lichtbronnen, zoals kaarsen of sfeerverlichting, naast een spiegel plaatst. Zorg er tot slot altijd voor dat het licht niet rechtstreeks in de spiegel schijnt (dan ga je met een felle weerkaatsing zitten), maar steeds zijdelings en indirect.


2. Richt je lichten naar de hemel

Oftewel: richt je lichten naar het plafond en je muren – zo hoog mogelijk, en niet naar beneden. Wanneer je dit doet, mag je er zeker van zijn dat elk hoekje van de kamer een heerlijk warme gloed zal uitstralen. Dit is niet enkel gezellig en romantisch, maar zorgt ook voor een gevoel van meer ruimte. Ben je van plan om spots in het plafond te installeren? Zorg dan zeker voor enkele exemplaren in de hoekjes van je plafond, zodat hun licht mooi verspreidt over de muren.


3. Laag, minimalistisch meubilair voor ademruimte

Richt je een donkere ruimte in met bombastisch meubilair, dan zorg je voor meer schaduwen in de ruimte – wat op zijn beurt weer leidt tot een meer beklemmend gevoel. Om dit te vermijden, is het slim om op zoek te gaan naar minimalistische meubels, die idealiter ook laag bij de grond liggen. Bepaal voor jezelf wat de maximumhoogte voor je meubels mag zijn, ga hiernaar op zoek – en hou hier streng aan vast, hoe mooi je die ene hoge boekenkast ook vindt…

Probeer er verder voor te zorgen dat je geen ‘opgepropt’ gevoel krijgt in de ruimte. Durf lege plekken in huis te behouden: deze zorgen op hun beurt tenslotte opnieuw voor meer licht, ruimte en lucht. En, gelukkig voor jou, is minimalisme in huis tegenwoordig ontzettend trendy!


4. Witte muren: een klassieker (met reden)

Alweer een tip zo oud als de straat – alweer met reden: witte muren zijn dé oplossing om een donkere ruimte op te vrolijken. Dat komt omdat de kleur wit ervoor zorgt dat licht reflecteert, en zo meer ruimtegevoel creëert. En dat wit? Dat kan uiteraard ook ivoor, licht beige of een ander alternatief zijn.

Eerder fan van kleur in huis en vind je dat wit maar steriel? Dan zijn er alsnog heel wat manieren om de ruimte op te vrolijken. Denk aan één muur in een andere frisse tint, een interessant behangpapier als accent, planten of mooie prints op die witte muren (maar niet te veel, want dat verkleint de ruimte weer).


5. Ga op zoek naar alternatieve lichtbronnen

Wanneer je meer licht in huis wil brengen, maar je de ruimte niet per se helderder wil maken, is het een goed idee om te zoeken naar alternatieve lichtbronnen. Denk aan: een lang snoer met kerstlichtjes, kaarsen, slimme ledverlichting of andere typische sfeerverlichting. Deze types zorgen niet enkel voor meer licht in huis, maar zijn ook gewoon ontzettend charmant en rustgevend. Het typische warmgeel van dit soort verlichting brengt een inherent soort gezelligheid met zich mee, wat zelfs de meest moderne ruimte intiem zal doen aanvoelen.


6. Fris je vloer op met een licht tapijt

Als het aan ons ligt, is een tapijt altijd een goed idee. Niet alleen zorgt het instant voor meer gezelligheid, het brengt ook meer zachtheid en textuur in de ruimte. Zeker wanneer je te maken hebt met een donkere vloer, is een tapijt een slimme oplossing. Kies liefst voor lichte kleuren – in een zo groot mogelijk formaat. Je zal merken: dat tapijt brengt een wereld van verschil!


7. Gordijnen, sofa, salontafel: licht, lichter, lichtst

In een kleine, donkere ruimte is het aanbevolen om voor lichte gordijnen te gaan in wit, beige, geel, lichtgroen of lichtgrijs. Tegenwoordig vind je verduisterende gordijnen in deze lichte kleurtjes (danku, IKEA!), waardoor je er zelfs geen nachtrust voor moet opgeven. Hetzelfde advies geldt voor je sofa: vaak kiezen we een sofa op basis van onze persoonlijke smaak (of wat we al hebben). Toch hebben deze keuzes grote impact op het lichtniveau in je ruimte. Overweeg dus om die grote donkerblauwe sofa een nieuwe familie te bezorgen – en kies zelf voor een iets compacter exemplaar in wit, beige, lichtgrijs of lichtroze. Hetzelfde gaat op voor je salontafel of tv-meubel: vermijd donker hout en kies voor lichtgekleurde elementen. Tegenwoordig is het bijzonder trendy om te kiezen voor transparante bijzettafels in kunststof of glas, dus spring gerust op deze kar! Mis je toch wat kleur of textuur? Dan heb je nog altijd voldoende kans om dit in huis te integreren via tapijtjes, sierkussens, mooie prints, plantjes, enzovoort.  


Meer weten over een straffe styling?

Contacteer ons via info@ugly.be en dan schijnen we ons licht op al jouw vragen!


Van plan om te verkopen? Contacteer ons!