Vlaanderen lanceert een online platform om alle officiële informatie over je woning te bundelen. Wij leggen het haarfijn voor je uit.

Wie de laatste jaren vastgoed verkocht of gekocht heeft weet: er komt veel papierwerk bij kijken. EPC-waardes, elektriciteitskeuringen, bodemattesten: allemaal belangrijke informatie, opgeleverd door verschillende Vlaamse agentschappen en departementen, die je nu waarschijnlijk ergens geklasseerd hebt.

Goed nieuws: vanaf nu kan je deze informatie op een centraal platform raadplegen.

De databanken van het Vlaams Energieagentschap (VEA), het departement Omgeving, Wonen-Vlaanderen en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) worden nu aan elkaar gekoppeld. Een primeur in Europa, en zeker een stap in de juiste richting!

De woningpas is het gratis digitaal paspoort van jouw woning.

Informatie over isolatie en energie, attesten en keuringen, de omgeving en meer worden allemaal op dit online portaal gebundeld. Ook kan je in het platform een stappenplan terugvinden om je huis te verbouwen, verkopen of verhuren.

Het platform wordt wel gefaseerd uitgerold: op dit moment is bovenstaande al beschikbaar op woningpas.vlaanderen.be voor particuliere eigenaars van eengezinswoningen. 

In de toekomst worden er nog heel wat functionaliteiten toegevoegd. Zo zal ook het vernieuwde EPC-rapport en alle attesten rond woningkwaliteit in het platform te zien zijn. Daarenboven wil de overheid ook een aantal tools aan de woningpas toevoegen: een checklist voor woningkwaliteit, de mogelijkheid om het bodemattest rechtstreeks in de woningpas aan te vragen, en de optie om documenten en gegevens toe te voegen van renovatiewerken die je zelf uitvoerde. Ten slotte zal de woningpas ook beschikbaar gemaakt worden voor appartementen en gebouwen die eigendom zijn van een onderneming.

Een flinke stap vooruit dus! Meer transparantie kan uiteindelijk enkel leiden tot een vlotter proces van verkoop en aankoop.