Het zal je vast niet verbazen wanneer we je vertellen dat architectuur en design een impact hebben op onze mentale gezondheid. Sterker nog: slimme keuzes in design kunnen ons welzijn verbeteren. En dat is niet zo heel gek: ons brein reageert de hele dag door op de lucht die we inademen, de kwaliteit van het licht rondom ons, de intensiteit van geluid en kleur waarin we ons bevinden, verschillende texturen en de algemene dimensie van de plek waarin we ons begeven. De studie van ‘neuroarchitectuur’ doet dan ook onderzoek naar de verschillende elementen in een woonst die een positieve impact hebben op het mentaal welzijn van de bewoner.

Ook wij deden ons onderzoek – en ontdekten vijf gouden tips om neuroarchitectuur tot in je eigen woonst te brengen. Bovendien namen we de proef op de som en onderwierpen we onze prachtige architecturenvilla in Cadzand aan een strenge test. Benieuwd naar het resultaat? Lees dan zeker verder…


1. Prikkelvrije zones

We leven in een maatschappij die almaar sneller lijkt te gaan. Vanaf we de deur achter ons toetrekken, worden we overspoeld door allerlei prikkels die we zelf niet kunnen controleren. Maar onze thuis? Da’s dé plek waar we volledig zelf beslissen in welke mate we al dan niet gestimuleerd worden. Daarom is het belangrijk om ‘kalme zones’ in huis te integreren, vrij van digitale impulsen – en des te meer uitnodigend om tot rust te komen. Het idee hier is om te werken rond mensen, jezelf of anderen, in plaats van rond een televisie of laptop. Dit hoeft niet per se een aparte, minimalistische ruimte te zijn – een rustig gelegen terras, balkon of een aparte zitkamer doet evengoed dienst.

Hoe deze villa in Cadzand dit beantwoordt:

Als we even heel bevooroordeeld mogen zijn, willen we eerst even vertellen dat deze volledige villa werd ontworpen en gerenoveerd met rust en ontprikkeling in het achterhoofd. Dat terzijde, zoomen we graag even in op de zitkamer die – in de beste zin van het woord – bijna spartaans aandoet. Een ruimte in het leven geroepen om te ontprikkelen, te bezinnen of simpelweg even uit te blazen. Geen tierlantijntjes, maar pure eenvoud en rust.


2. Speel met je ruimte

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen meer schoonheid vinden in open ruimtes dan in afgesloten ruimtes. Toch betekent dit niet dat je kleine kamers meteen moet afzweren: veel heeft te maken met een goede inrichting. Het doel hier? Een ruimte ontwerpen die groot voelt. Denk aan een slimme manier om kamers met elkaar te verbinden, een simpele keuken met grote ramen of een kleine badkamer voorzien van alle comfort.

Hoe deze villa in Cadzand dit beantwoordt:

De villa waar we ’t vandaag over hebben, die staat bekend om haar grote, open ruimtes. Maar toch willen we het even hebben over de muur die tussen beide zitkamers staat. Er werd daar tenslotte gekozen voor die bijzonder charmante open haard waar je kan doorkijken: nog zo’n manier om twee ruimtes met elkaar te verbinden op een organische manier. Absoluut uniek en bovendien een echte eyecatcher in huis.


3. Licht, lichter, lichtst

We weten het allemaal: eigenlijk zijn wij gewoon plantjes. Blootstelling aan natuurlijk licht helpt om ons bioritme te beschermen, wat nodig is om goed te functioneren. Denk daarom aan een inrichting die zongeoriënteerd is: hoe meer natuurlijk daglicht je overdag kan absorberen, hoe beter je je zal voelen. Zoek dus naar een leefkamer waar zonlicht verwelkomd wordt – en sluit die gordijnen liefst pas na zonsondergang.

Hoe deze villa in Cadzand dit beantwoordt:

Veel van onze mooiste momenten als mens beleven we aan de eettafel. Dat is waar vrienden en familie samenkomen, waar de tijd even stilstaat, waar de meest memorabele gesprekken worden gevoerd onder het genot van goed eten en drinken. In deze villa is de eetruimte dan ook meteen de meest lichtrijke ruimte in de woonst: de grote schuiframen zorgen voor binnenstromend natuurlijk zonlicht, van bij het ontbijt tot bij het diner. Puur genieten!


4. Opbergruimte voor een opgeruimd hoofd

Onlangs werd er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van rommel op onze gemoedstoestand. Het resultaat? Deelnemers met een rommelig huis bleken het gevoel te hebben minder uit het leven te halen. Dit speelt opnieuw in op die cognitieve lading die we elke dag te verwerken krijgen: het effect van overstimulatie en afleiding. Daarom is het een goed idee om na te denken over een woning met voldoende opbergruimte, zodat je de wanorde in je eigen omgeving zo veel mogelijk kan beperken – zonder afscheid te moeten nemen van al die leuke spulletjes!

Hoe deze villa in Cadzand dit beantwoordt:

Een droomkeuken is over het algemeen niet enkel volledig geïnstalleerd, maar ook ruim genoeg om al je spullen in te kunnen opbergen. En geloof ons gerust wanneer we je vertellen dat deze keuken met alle opbergruimte komt waarvan je maar kan dromen. De ingebouwde kasten reiken van vloer tot plafond én over de gehele muur, het lange keukeneiland is eveneens een walhalla aan ruimte en ook aan het raam heb je voldoende plek om extra apparatuur weg te moffelen. Zo geniet jij nog altijd van eenvoud en ruimte, zonder afscheid te moeten nemen van die airfryer, soepmaker, blender en mixer. Smakelijk!


5. Haal de natuur in huis

Ooit al gehoord van ‘biofilie’? Dit is een hypothese die stelt dat mensen van nature de neiging en behoefte hebben om een band te zoeken met de natuur. Vandaag uit zich dat in het boeken van vakanties naar zon, zee, strand – maar ook in het zoeken naar manieren om meer natuur in huis te brengen. Dat begint bij grote ramen met uitzicht naar buiten, onze grote liefde en affectie voor huiskamerplanten, onze zoektocht naar een perfecte tuin en… de ingebakken neiging om dichtbij water te zijn.

Hoe deze villa in Cadzand dit beantwoordt:

Ook de tuin en het zwevende terras van dit prachtige pand verdienen hun moment in de schijnwerpers. Voor de eigenaars van dit pand is ‘buiten’ nooit veraf. Loungen op het terras of heerlijk ontspannen zonnestralen jagen op je eigen gazon: het kan allemaal. Maar daarnaast is natuurlijk ook de zee vlakbij, wanneer je bewoner van Cadzand wordt. Genieten van het zand tussen je tenen en zout in je haar, schelpen rapen en een wandeling over de dijk: binnenkort is het voor jou geen daguitstap meer, maar gewoon de dagelijkse realiteit.


Benieuwd naar de neuroarchitectuur in Cadzand?

Ontdek deze prachtige villa in ’t echt – en ervaar het volledig zelf. Zien we je snel? https://ugly.be/pand/cadzand-mariastraat-35/


Niet van plan om te kopen, maar wel om te verkopen? Ontdek er meer over: