Wat betekent het voor jou?

Met de Septemberverklaring van 2021 heeft de Vlaamse regering heel de vastgoedsector verrast: de verkooprechten (of registratierechten) worden tenslotte nogmaals aangepast, na al eerdere veranderingen in 2018 en 2020.

En als het voor heel de sector al als een verrassing kwam… dan begrijpen we natuurlijk dat dit voor diegenen die op dit moment vastgoed aan het kopen zijn al helemaal niet duidelijk is. Daarom zetten we jullie alvast op weg met de informatie die we vandaag hebben. Wanneer we de definitieve teksten krijgen, updaten we deze blog met de laatste informatie.



#1 De aktedatum

Een eerste belangrijke punt om rekening mee te houden: de aktedatum is doorslaggevend. Dit wil concreet zeggen dat wanneer je in 2020 de akte nog laat verlijden, je onder het ‘oude systeem’ valt. Laat je je akte verlijden na 1 januari 2022, dan val je onder het ‘nieuwe systeem’.


#2 Lastenverlaging of -verhoging?

Een tweede belangrijke punt: de media spreken vooral over een lastenverlaging, maar we willen toch benadrukken dat dit in veel situaties een lastenverhoging zal zijn. We leggen dit even uit:

Het algemeen tarief stijgt van 10% onder het oude systeem naar 12% onder het nieuwe systeem. Dit wil zeggen dat op alle verkopen 12% van toepassing zal zijn vanaf 1-1-2022.

Denk hierbij aan de aankoop van een tweede verblijf, een bouwgrond, een nieuwe gezinswoning met behoud van je huidige woonst, de aankoop van een investeringsvastgoed, een handelspand of alle aankopen die geschieden door rechtspersonen. Voor al deze transacties zal je dus rekening moeten houden met een stijging van 10% naar 12%, wat een stijging van maar liefst 20% is.

Voor de mensen die onder dit systeem vallen, raden we aan om toch de akte zo spoedig mogelijk te laten verlijden (voor 31/12/2021) zodat je de belastingverhoging van 20% kan vermijden.


#3 Voldoe aan de voorwaarden

Uiteraard is er ook goed nieuws. De Vlaamse regering wil tenslotte de mensen die een enige gezinswoning wensen aan te kopen een duwtje in de rug geven. Dit doen ze door het verlaagde tarief verder te doen dalen van 7% in 2018, 6% in 2020 naar 3% voor transacties na 1 januari 2022.

Om te kunnen genieten van dit verlaagd tarief dien je wel te voldoen aan een aantal voorwaarden, je vindt deze hier terug.

De keerzijde van de medaille is wel dat de meeneembaarheid wordt afgeschaft en dat de rechtenvermindering daalt van 5.600 naar 2.800 bij de aankoop van een bescheiden woning. Meer informatie hierover vind je hier.

Omdat het afschaffen van deze meeneembaarheid voor vele mensen toch een zware domper is (zeker als je het maximum van 13.000 in jouw ‘rugzakje’ hebt zitten), voorziet de Vlaamse regering voor de komende periode van 2 jaar (tot 31-12-2023) de keuze tussen het oude tarief van 6% met behoud van de meeneembaarheid of het nieuwe tarief van 3% zonder meeneembaarheid.

Voor nieuwe kopers is de optie 3% steeds de voordeligste, maar voor mensen die hun oude gezinswoning verkopen om een nieuwe te kopen zal dit steeds berekend moeten worden. Laat je hierin dus goed bijstaan!


#4 Compromis en akte spelen een grote rol

Voor mensen die hun eerste woning kopen, voor 1-9-2021 hun compromis hebben getekend en bijgevolg dit jaar de akte dienen te verlijden, lijkt het erop dat ze de belastingverlaging dreigen te mislopen.

Toch lijkt VLABEL, op basis van de nu voorhanden zijnde informatie, zich hierbij coulant op te stellen en zullen ze voor de aktes die te laat worden geregistreerd (dus na 1/1/2022) toch de nieuwe verlaagde verkooprechten van 3% toepassen – mits betaling van een verhoging van 1% of 20% voor de laattijdige registratie. Dit zou voor vele mensen toch nog goedkoper uitkomen. Ook hier geldt het advies om je zeker goed te informeren en te laten bijstaan door een expert.


#5 Renovatie

Tenslotte: koop je een enige gezinswoning die ingrijpend energetisch gerenoveerd of gesloopt/heropgebouwd zal worden? Dan zakken de verkooprechten van 5% naar 1%. Ook daar is echter een keerzijde aan de medaille, namelijk het afschaffen van de meeneembaarheid en de verlaging van de rechtenvermindering van €4.800 naar €960.00.


Meer weten of advies nodig?

Je ziet, toch wel ingrijpende veranderingen die een grote financiële impact kunnen hebben! Weet je even niet meer wat te doen – en wat nu de slimste keuze is voor jouw persoonlijke situatie? Doe gerust een beroep op één van onze erkende makelaars: wij staan je graag bij met advies op maat.

Belangrijk om even te melden: wij baseren ons voor ons advies op de informatie die op dit moment beschikbaar is, aangezien er voorlopig nog geen (ontwerp)wettekst voorhanden is. We geven al onze informatie dus onder voorbehoud – en laten jullie iets weten wanneer er meer duidelijkheid is.