‘Bij de eerste bezichtiging waren we op slag verliefd. We vielen halsoverkop voor de charme en het karakter van dit huis dat meer dan 100 jaar oud is’, herinnert kunstenaar Lorenzo Smets zich nog haarscherp. Hij woonde oorspronkelijk in Berchem – en verkaste naar dat prachtige Zurenborg, waar toevallig zijn droomhuis stond. Vandaag zet hij datzelfde, unieke huis te koop bij UGLY – en het is precies daarom dat we met hem in gesprek gingen over zijn ervaringen in dit heerlijke hoekpand.


Kunstenaar Lorenzo creëert werken met een ziel

‘Ik wist altijd al dat ik kunstenaar wilde worden’, begint Lorenzo. ‘Maar, eigenlijk… een kunstenaar ben je of ben je niet. Dat kan je eigenlijk niet worden’, legt de gepassioneerde man uit. Na een indrukwekkend traject in, onder andere, de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, is hij vandaag gespecialiseerd in mallenbouw voor de beeldhouwkunst. ‘Mijn werken zijn figuratief, met meestal een fantasiekantje’, vertelt Lorenzo enthousiast. ‘En meestal zijn ze ook persoonlijk. Dan vragen mensen me altijd of die wel te koop zijn, maar ik vind dat er een stroom moet zijn in je werk als kunstenaar: als er iets af is, moet je plaats maken voor iets nieuws.’

En die filosofie kan je perfect doortrekken naar het verhaal van Lorenzo en diens huis. Bekijk dit prachtige pand gerust als één van zijn kunstwerken, waar hij met hart en ziel aan geboetseerd heeft om te zorgen voor perfectie. En nu? Nu maakt Lorenzo plaats voor iets nieuws – en zoekt zijn huiskunstwerk een nieuwe eigenaar.


Halsoverkop gevallen voor eeuwenoude charmeur

Kunst creëren, dus: in alle soorten en maten. En als kunstenaar is het natuurlijk praktisch om een atelier in huis te hebben, zodat je kan beginnen scheppen wanneer inspiratie zich aandient. Lorenzo viel dan ook halsoverkop voor dit huis toen ze het voor ’t eerst gingen bezichtigen: het gelijkvloers zou pérfect als galerie dienen. En door de plaatsing van een keuken, konden ze er eveneens de passie van zijn vriendin invlechten: het organiseren van vegan kookworkshops. Samen richtten ze culi-art op: een smakelijke wisselwerking tussen kunst die doet nadenken en eten dat doet glimlachen.


Een keuken die doet eten en een vuurtoren als slaapkamer

Wanneer we Lorenzo vragen naar zijn favoriete plekje in huis, is het even stil. ‘Daar moet ik toch even over nadenken’, glimlacht hij langzaam. ‘Ah, maar de keuken!’, vervolgt hij snel. Lorenzo is tenslotte evenzeer op zijn gemak in de keuken als in het atelier. Zijn passie voor eten wordt dan ook perfect beantwoord door de heerlijke charmante en volledig geïnstalleerde keuken. ‘We hebben daar een schoon composiet blad gelegd, waaraan het heerlijk kokkerellen is – maar waaraan je ook gezellig met twee ’s morgens aan kan ontbijten. Ja. Ja, hier ben ik écht graag!’, besluit Lorenzo met een glimlach.

De keuken is één ding, maar ook de master bedroom krijgt een eervolle vermelding. ‘De grootste slaapkamer, één van drie, is even groot als de living. Héél groot, dus’, lacht hij. ‘Omdat dit een hoekpand is, heb je in die ruimte bijna langs alle kanten ramen. Ik waan me daar altijd in een vuurtoren omdat je bijna volledig rondom je kan kijken – en dat verveelt echt nooit!’, vertelt hij enthousiast.


Authentieke charme, maar hedendaags comfort

‘We moeten er geen doekjes rond winden: toen we dit huis kochten, was het echt een krot’, lacht Lorenzo. ‘Dat heb je natuurlijk met huizen van 100 jaar oud!’ Maar charme overtroefde alles voor het koppel – en ze besloten toch om het te kopen, met alle renovatiewerken die daarbij horen. En dat namen ze serieus!

Vandaag ziet het pand er nog even authentiek en historisch uit – maar is het evenzeer voorzien van alle mogelijke comfort en luxe. De nieuwe eigenaars kunnen, onder andere, rekenen op: gerenoveerd en vernieuwd houtwerk langs buiten, een warmtepomp en zonnepanelen op het dak, een authentieke en opnieuw werkende houtkachel in de prachtige leefkamer, vloerverwarming, de nodige isolatie, enzovoort.

‘We durven wel claimen dat dit huis het beste van beide werelden in zich draagt, ja’, knikt Lorenzo. ‘Hier is ’t thuiskomen in geschiedenis, maar dan met alle comfort van vandaag.’


Ontdek meer over Lorenzo’s werk: https://beeld.be/nl/kunstenaars/lorenzo-smets-0


Ook verkopen met UGLY? Ontdek hier hoe dat in z’n werk gaat: