Karen en Liesbeth zijn de trotse bezielers van (interieur)architectenbureau Karlin. Een duo dertigers dat heel goed aanvoelt wat zij, maar ook de klanten willen.

UGLY verkoopt een woning, aangepakt door Karlin, op de Luitenant Lippenslaan en laat hen graag even aan het woord.

Karen is architect van opleiding, maar interieurarchitectuur lag haar altijd meer na aan het hart. Liesbeth heeft een diploma van interieurarchitect op zak. Beide dames deden ervaring op bij een architectenkantoor, een interieurarchitectenkantoor en een projectontwikkelaar. Opgeteld zorgt dat voor een bom aan expertise op elk vlak. “Wij staan garant voor een 360°-opvolging, van ruwbouw tot finale inrichting,” vertelt Liesbeth.

Combo van expertise en flexibiliteit

Wat maakt jullie bijzonder?

Karen: “We hebben allebei een andere ervaring, maar we voelen elkaar in stijl enorm goed aan.”

Liesbeth: “Toen ik bij een projectontwikkelaar werkte, stond ik letterlijk mee op de werf. Dan zie je pas hoe het allemaal echt gebouwd wordt. Dat heeft mijn kennis pas echt verrijkt.”

Karen: “Als architect leer je ook groot denken, een totaalplaatje inschatten. Dat is een enorme troef bij totaalrenovaties.”

Liesbeth: “Dankzij onze uiteenlopende ervaringen, zowel in diploma als in werk, vullen we mekaar aan en kunnen we rekenen op elkaar. Een eerste kleine project samen maakte trouwens meteen duidelijk dat we op één lijn zitten. Van onderlinge discussie was weinig sprake.”

Omschrijf jullie stijl eens?

Karen: “Als architect heb je je eigen kenmerkende stijl. Een interieurarchitect houdt rekening met de architectuur van de woning. Die heeft ook haar stijl, maar met af en toe ruimte voor een kronkel.”

Liesbeth: “Een architect vertrekt vaak vanaf nul, maar een interieurarchitect start vanuit een bestaande woning. Soms bouwen we verder op een bestaand concept omdat het authentiek of origineel is. Contrast kan ook enorm knap zijn, maar mag de bestaande stijl niet wegdrukken. Mensen moeten zich er in thuis voelen.”

Karen: “En dat kenmerkt ook wel onze stijl. Warm en strak. Een uitgepuurde vormgeving met natuurlijke materialen. Een mix van vintage, design, eigentijds en Scandinavisch. Dat samen zorgt voor een passe-partout voor vele mensen. Zelfs klanten met een landelijke voorkeur voelen zich thuis in ons interieur. We houden van combineren zonder vast te roesten in 1 specifieke stijl. Zo blijven we mee met trends en blijven we tijdloos.”

Knopen doorhakken

Hoe pakken jullie een project aan?

Liesbeth: “Elk eerste gesprek is altijd een vrijblijvende kennismaking. Tijdens zo’n kennismaking polsen we naar de stijl van de klant. Hoewel mensen het meestal erg moeilijk vinden om die te omschrijven. Ze weten niet altijd precies wat ze mooi vinden. Dan is het aan ons om hen uit hun tent te lokken.

Karen: “Sommige klanten weten het dan weer té goed en dat is al helemaal niet gemakkelijk (lacht).”

Liesbeth: “Maar vaak vinden ze verschillende stijlen mooi en dan hakken wij de juiste knopen door. De ene keer zit je er pal op, de andere keer is het puzzelen tot alle stukjes passen. Dat maakt het boeiend natuurlijk.”

Karen: “We starten vaak met een mood board (ideeën- en sfeerbord). We werken erg conceptmatig. Dat betekent dat we een totaalbeeld willen creëren. Soberheid siert, en dat verkrijg je door het scheppen van eenheid.”

Slimme investering

Waarom zou je kiezen voor een interieurarchitect en niet voor een stilist?

Liesbeth: “Een stilist staat in voor de finale aankleding van een woning. Wij starten bij het begin van het volledige verbouwingsproces. Wij breken. Niet altijd, maar de kans is reëel (lacht), wij maken een plan, tonen materialen en zijn de contactpersoon voor de aannemers. Daarnaast gaan wij met veel plezier verder tot en met de volledige aankleding van een project.”

Karen: “Mensen beschouwen het inschakelen van een interieurarchitect meestal als een luxeproduct en starten hier vaak zelf aan. Al snel worden ze geconfronteerd met het feit dat dit allemaal veel tijd in beslag neemt en dat het financieel snel de pan uit kan swingen.”

Liesbeth: “De perceptie luidt ook dat je zelf niet meer voldoende betrokken wordt bij de inrichting van je eigen woning. Maar het tegendeel is waar. We stemmen alles af met de klant, staan open voor suggesties en laten ruimte voor spontaniteit.”

Karen: “Wij zijn er van overtuigd dat onze kost zichzelf terugbetaalt. Dit dankzij onze kennis en ervaring, doordachte materiaalkeuze, onze onderhandelingen met aannemers en de meerwaarde die we creëren aan de woning. Tijdens de renovatie, maar ook bij een eventuele verkoop.”

Creatief in een beperkte ruimte

Wat hebben jullie precies gedaan in de woning op de Luitenant Lippenslaan?

Liesbeth: “Het is het kleinste pand dat we tot nog toe aangepakt hebben. We wilden het zo compact mogelijk houden waardoor er veel maatwerk bij kwam kijken. Dat is onmiddellijk een stuk duurder en dan waken we sterk over het budget.”

Karen: “Natuurlijk kun je alles op maat uitwerken, maar veel standaardmaten zijn perfect bruikbaar. Dat scheelt al een stuk in de prijs. De ergonomische maten zijn er bij ons echt ingeramd. Wij zien redelijk snel wat waar past.”

Liesbeth: “De bouwheer heeft ons een budget vooropgesteld waar we netjes binnen gebleven zijn. Dat kon door creatief om te springen met materialen. De badkamer en de wc zijn vooraan geplaatst zodat de hele ruimte kon opengetrokken worden naar achteren toe. Daardoor zorg je voor veel licht in het leefgedeelte. Dankzij de kastenwand tussen keuken en slaapkamer creëerden we ook een zekere intimiteit. Elke ruimte hebben we optimaal benut.”

Karen: “Dit soort kleine projecten ga je meer zien in de toekomst. Groot blijven wonen, is op lange termijn niet meer haalbaar. Dat merken we dagelijks. Creatief blijven, maar ook compact en efficiënt, dat is de uitdaging.”

Surf naar www.karlin.be voor meer info of contacteer Karen en Liesbeth rechtstreeks: