Er zijn zo van die buurten die je keer op keer betoveren. Je kijkt dan gelukzalig rond – en denkt stiekem: ‘goh, hier zou ik nu eens écht graag wonen’. En dat Antwerpse Eilandje? Dat is er daar ongetwijfeld één van! We hebben het hier over de wijk tussen de Italiëlei, de Noorderlaan en de Schelde – met het Willemdok, Bonapartedok en het Straatsburgdok als de grenzen. Vroeger woonden hier vooral veel ‘gewone’ mensen, maar vandaag wordt deze buurt graag gezien door letterlijk iédereen.

Hoe kan het ook anders: je bent omringd door water, woont op een steenworp van het stadscentrum en geniet hier van een unieke sfeer die je nergens anders in Antwerpen vindt. En dat is nog maar het begin… Vandaag duiken we in de geschiedenis en de charme van deze populaire buurt, maar opgepast: de kans bestaat dat je er zelf halsoverkop voor valt! (gelukkig hebben wij daar zo nu en dan weleens een pandje te koop staan…)


Van ruwe zeemansbuurt tot hipste wijk van ’t Stad

Je zou het vandaag niet zeggen, maar ooit had ’t Eilandje een groezelige reputatie. Het was puur industrie en haven – en als je er niet moest zijn om te werken, kwam je er liever niet. Havenarbeiders en schippers passeerden er weleens voor een frisse pint, maar van de luxelofts en tientallen horecagelegenheden die er nu zijn, was er toen absoluut geen sprake.

En zo lang is dat nu ook weer niet geleden… Alles veranderde eigenlijk met de bouw van dat prachtige MAS: de eerste steen werd gelegd in 2006 – en het gigantische museum opende officieel de deuren in 2011. Vanaf toen schoot alles in een stroomversnelling: cafeetjes, restaurantjes en nieuwe gebouwen schoten als paddenstoelen uit de grond, er werden steeds meer events georganiseerd en op 12 jaar tijd werd deze ooit rauwe zeemansbuurt geliefder en hipper dan ooit. Of het nu is voor een gezellige wandeling aan het water, een lekkere hap of een culturele uitstap: op het Eilandje is er eigenlijk altijd wel iets te beleven. Geen wonder dat het vandaag zo’n gegeerde buurt is om te wonen…


Wonen in een dorp, maar dan in de stad       

Deze copywriter is mogelijks een beetje bevooroordeeld als liefdevol ex-bewoner van ’t Eilandje, maar hier wonen is absoluut uniek. Je woont hier op een steenworp van het drukke Antwerpse gebruis, maar toch heeft deze wijk een écht dorpsgevoel. Het buurtgevoel is onevenaarbaar – en net zoals in kleine dorpjes heb je hier van die typische bakkertjes, cafeetjes, beenhouwers en buurtwinkels waar iedereen elkaar treft. Er zijn ook wat scholen in de buurt – en de Albert Heijn, Delhaize en wat verder de Lidl openen hun deuren voor jouw wekelijkse boodschappen.


Ook cultureel kom je hier aan je trekken

Als bewoner van ’t Eilandje verveel je je nooit. Jaarrond valt hier vanalles te beleven: van feesten tot theater, van gezellige marktjes tot kunst: hier kom je geen entertainment te kort. Om te beginnen natuurlijk dat MAS: dit prachtige museum met heel wat wisselende tentoonstellingen is absoluut een bezoekje waard. En als je dan toch bezig bent, is ’t ook een goed idee om het Red Star Line Museum een bezoekje te brengen! De leukste feestjes vind je in Cargo Club, de Villa, Het Bos of in (een persoonlijke favoriet) danscafé Den Tros. Breng in de zomer ook zeker een bezoekje aan het betoverende Bar Paniek, waar je de zon over het water kan zien ondergaan, heerlijk kan eten en af en toe een optreden kan meepikken.


Culinair een wijk om in de gaten te houden

Fun-fact: in 2017 werden er maar liefst 120 horecazaken op deze oppervlakte van nog geen 200 hectare geteld. En wij zijn er zeker van dat dat aantal vandaag weer wat hoger ligt… Het is dus niet eenvoudig om een selectie te maken, maar wij pikken er toch graag enkele plekjes uit die volgens ons écht een bezoekje waard zijn!

Eerst en vooral begin je je dag ’t liefst met een perfecte koffie van espressobar Georges in de Londenstraat. Daarna nog nood aan cafeïne? Dan is koffiebar Black & Yellow minstens even goed. Uitgebreid gaan lunchen doe je dan weer bij Ons Suzanne, Blend of het heerlijke Cordoba. En avondeten? Moeilijk om kiezen, want er zijn zoveel héérlijke plekken om uit te kiezen… Maar zet zeker Roest, U Eat & Sleep en Little Beirut op het lijstje!


Op zoek naar een stek aan het water? Info@ugly.be!

Niet van plan om te kopen, maar wel om te verkopen? Ontdek hier hoe dat in z’n werk gaat: