Heb je de knoop doorgehakt en heb je besloten om in 2021 je eerste huis te kopen? Wat spannend! Want hier komt tenslotte heel wat bij kijken… Er zijn 101 zaken om aan te denken en te regelen – en ook financieel heb je liefst alles op een rijtje. Heel wat mensen vinden het kopen van dat eerste huis dan ook een tikje stresserend omdat ze niet weten waar te beginnen.
Gelukkig kan je hiervoor terecht bij je favoriete vastgoedmakelaar. Wij starten, samen met jou, bij het begin en loodsen je rustig doorheen het hele proces. En ter voorbereiding delen we alvast dit handige stappenplan om een huis te kopen. Zo weet jij in grote lijnen alvast waaraan je je kan verwachten. Erna nog vragen – of kan je toch nog wat hulp gebruiken? Aarzel niet om ons te contacteren.
Stap 1: hoe ziet jouw ideale eerste huis eruit?
Vooraleer je kan beginnen zoeken, is het belangrijk om te weten wat je precies zoekt. Er staan tenslotte ontelbaar veel panden op de markt, waarvan minstens de helft niet zal voldoen aan jouw voorwaarden. Maak voor jezelf dus eerst een lijstje op met alle voorwaarden waaraan jouw eerste huis moet voldoen. Wanneer dit duidelijk is, kan je gerichter beginnen zoeken en filteren. Denk bijvoorbeeld aan: het aantal slaapkamers, buitenruimte, badkamers, geïnstalleerde keuken, de regio, nieuwbouw of renovatie, enzovoort.
Maak voor jezelf uit welke eisen niet-onderhandelbaar zijn – en hou hier ook aan vast. Je wil geen eerste huis kopen waar je maar medium tevreden mee bent, je moet er tenslotte elke dag in thuiskomen. De voorwaarden waarvan je zonder kan, kan je dan op een ‘nice to have’ lijstje zetten.
Stap 2: it’s all about the money
Oftewel: hoeveel kan jij op dit moment lenen om je eerste huis te kopen? Da’s natuurlijk belangrijk om te weten, zodat je ook op prijscategorie kan beginnen filteren. Begin met alles overzichtelijk op te schrijven: wat is jouw netto jaarinkomen, wat zijn je maandelijkse vaste kosten, hoeveel heb je al gespaard (en kan je nog sparen tot je koopt), enzovoort.
Wanneer je al je financiële zaken hebt genoteerd voor jezelf, kan je vervolgens langsgaan bij de bank: op basis van jouw gegevens, kunnen ze dan een advies geven voor een hypothecaire lening – en tot hoe hoog jij kan gaan in aankoop.
Over het algemeen wordt er aangeraden om max 1/3e van je netto maandloon af te betalen aan je woning, maar da’s zeker geen ‘regel’. Dit hangt af van bank tot bank en van jouw financiële toestand. Hou daarnaast ook zeker rekening met een financiële buffer – en steek niet élke euro die je hebt in je lening. Je weet tenslotte nooit welke onverwachte kosten op je pad komen, en ook daar wil je op voorbereid zijn.
Stap 3: klaar om te kopen! (of… toch niet?)
Goed. Ondertussen heb jij een perfect beeld voor ogen van hoe jouw eerste woning er moet uitzien – en heb je een idee van wat je budget is. Nu is het tijd om écht op zoek te gaan. Google je favoriete vastgoedmakelaar (heheh) en maak lustig afspraken bij alle panden waar jij je oogje op liet vallen.
Ben je na die eerste bezichtiging helemaal verliefd geworden – en sta je te trappelen om een bod te doen? Wat goed! Maareuh… vergeet zeker dat gezond verstand niet. Wij raden aan om (indien mogelijk) altijd een tweede keer te gaan kijken – of om op zijn minst iemand mee te nemen die verstand van vastgoed heeft. Want terwijl jij misschien aan het wegdromen bent over die prachtige keuken, zal je gezelschap misschien mankementjes of andere zaken opmerken waarmee je rekening moet houden.
Kort samengevat: ondanks dat je hart je misschien toeschreeuwt om “NU EEN BOD TE DOEN NU NU”, raden we aan om ook naar je hoofd te luisteren – en kritisch te kijken naar de staat van de woning en na te denken over eventuele kosten die er nog kunnen bijkomen.
En heb je dit uiteraard allemaal al gedaan en ben je nog steeds overtuigd? Vergeet dan gerust onze bovenstaande preek – en doe dan maar gauw dat bod!
Stap 4: maar, ja… dat bod. Hoe begin je daaraan?
Wel, eerst en vooral moet je weten dat het niet ‘onbeleefd’ is om onder de vraagprijs te bieden. Je kan altijd proberen, wie weet heb je geluk! Je kan je bod altijd proberen argumenteren door bepaalde gebreken – of met de algemene vraagprijs van andere panden in de buurt.
Vervolgens raden we je aan om je bod al-tijd schriftelijk over te brengen, om eventuele discussie uit de weg te gaan. Enneuh, niet vergeten: als de verkoper jouw bod aanvaardt, is dit bindend. Zorg er dus voor dat je héél erg zeker van je stuk bent!
Heb je op ‘t moment van je bod nog geen groen licht van je bank gekregen wat je lening betreft? Dan heb je 2 opties:
- je vraagt de koper of je ‘een optie’ mag nemen op de woning, een afgesproken periode waar hij/zij het pand aan niemand anders verkoopt. Weet wel: dit is niet legaal en puur een geste. Daarom raden wij eerder volgende optie aan:
- vermeld het feit dat je nog geen ‘go’ hebt voor een lening als ‘opschortende voorwaarde’ in je schriftelijk bod. Dat wil zeggen dat de koop enkel en alleen doorgaat als je de lening krijgt. Opgelet: om je bod legaal in te kunnen trekken, moet je van drie verschillende banken een aangetekend bewijs hebben dat ze je de lening niet geven.
Stap 5: ohmygod, they said YES!
Is jouw bod aanvaard? PROFICIAT! Dan is het nu tijd om het compromis te ondertekenen. Dit wordt ook wel eens de ‘voorlopige verkoopsovereenkomst’ genoemd, maar laat je niet misleiden. Hier is niets ‘voorlopig’ aan – en dit compromis is wel degelijk bindend. ‘t is maar dat je’t weet…
Om dit wettelijke document in orde te brengen, zal de verkoper jou alle nodige documentatie bezorgen: EPC-attest, keuringsattest elektriciteit, bodemattest, enzovoort.
Daarnaast is het gangbaar de verkoper een voorschot of waarborg vraagt, wat meestal 10% van de overeengekomen prijs bedraagt. Bespreek dit zeker met je notaris (of met ons als je bij UGLY.BE koopt) en bank: zij geven advies over hoe dat voorschot betaald wordt (afhankelijk van hoeveel eigen inbreng jij hebt). Hoe dan ook, wordt dit voorschot best op de derderekening van de notaris (of makelaar) gestort en niet meteen op die van de verkoper. Zij nemen dit bedrag in bewaring tot aan het verlijden van de notariële verkoopakte.
Stap 6: Feest! Want na het ‘verlijden van de akte’ ben jij eigenaar!
Je hebt het compromis getekend en het voorschot is betaald. Hoera! Nu moet je nog (maximum, dit kan veel korter zijn) 4 maanden wachten tot ‘de akte is verleden’. Dat betekent dat je in die periode de tijd hebt om samen bij de notaris de akte te overlopen en te ondertekenen.
Je moet dus eerst je notaris contacteren om deze afspraak te maken. Vervolgens geef je deze datum door aan je bank. Deze zal alle nodige informatie aan jouw notaris bezorgen (handig!) én zal het geld overschrijven voordat de akte wordt verleden.
Na het overlopen on ondertekenen van de akte, krijg jij de sleutels van je eerste huis eindelijk in handen en mag jij jezelf officieel ‘eigenaar’ noemen. Proficiat!
Heb je nog vragen over het ‘hoe en wat’ betreffende de aankoop van jouw eerste huis?
Aarzel niet om ons te contacteren; wij staan je graag bij.