‘Den Dam, het leukste, tofste, coolste en meest geëngageerde dorp in t Stad.’ Althans, volgens een van de vele fanaccounts van Den Dam op sociale media… En gelijk hebben ze! Vandaag nemen we je mee op wandel door de meest noordelijke buurt van Antwerpen – vernoemd naar het verdwenen gehucht Dambrugge. Bereid je voor om volledig te vallen voor deze volkse wijk boordevol warmte, cultuur en verborgen vastgoedpareltjes. En ben je op zoek naar je forever home in Den Dam? Laat het ons zeker weten – en dan gaan we op zoek naar jouw droomwoning in deze prachtige wijk.


Een beetje geschiedenis

Waar je nu dat gezellige Damplein vindt, was er vroeger het gehucht ‘Dambrugge’: het eindpunt van een oude dam die vanuit Antwerpen-centrum naar de meest noordelijke buurt van Antwerpen liep. Vroeger woonden hier, door de nabijheid van de dokken, voornamelijk havenarbeiders. In de tweede helft van de 19e eeuw begon dit te veranderen – en kwamen er meer gegoede burgers de buurt verkennen. Vandaag behoudt de buurt haar volkse karakter – en is de gezellige en bedrijvige sfeer magnetisch voor jonge gezinnen op zoek naar een rustige wijk vlak bij de drukke stad.


Waarom wonen aan den Dam?

Den Dam komt niet enkel met een interessante portie geschiedenis, maar ook met een onevenaarbaar buurtgevoel dat je op weinig andere plekken vindt. De wijk wordt met reden vaak als ‘dorp in ’t Stad’ omschreven – en dat is iets waar elke Dammer het hartgrondig mee eens zal zijn. Want deze buurt? Die leeft als geen ander. Rommelmarkten, festivals, wintermarkten, de Damse Feesten, … Hier valt altijd iets te beleven! Wonen in deze buurt is wonen in een buurt waar engagement en liefde voor elke straatsteen centraal staat. Op café, in ’t frituur of in de bakker: hier kan je overal terecht voor een gezellige burenbabbel.


Omringd door Park Spoor Noord, ’t Sportpaleis en ’t Eilandje

Dus, dat Den Dam als buurt uitermate bangelijk is, dat is dan officieel vastgesteld. Maar ook alles daarrond is de moeite waard! Je woont hier tenslotte boven dat heerlijke Park Spoor Noord, een groene long in ’t Stad waar het heerlijk vertoeven is (en die gezellige Zomerbar heeft daar zeker iets mee te maken). Ga je nog een beetje verder? Dan kom je op ’t Eilandje, nog zo’n buurt die er met kop en schouders bovenuit steekt dankzij haar buurtgevoel en algemene charme. En ga je de andere kant op? Dan kom je in de (druk aan ’t veranderen) Slachthuiswijk terecht, met als eindpunt het Sportpaleis, de Lotto Arena en de nodige opritten om uit Antwerpen te geraken.


Toekomstplannen Lobroekdok

En dat is niet alles, want binnenkort wordt hier nog een vierde hotspot aan toegevoegd: ringpark Lobroekdok – inclusief zwemdok! Jep, dat lees je goed: door het afbreken van het viaduct van Merksem, komt er heel wat plek vrij. En die ruimte zal ingezet worden als een ‘ontspanningsplek voor jong en oud, met ruimte voor spel, sport, natuur, evenementen én… water’. Oftewel: een nieuw park om je van je dagelijkse portie groen te voorzien, inclusief een zwemdok van 200 meter lang (én een ondiepe waterspeeltuin voor de kleinsten onder ons). Hoe leuk is dit?! En dan is er natuurlijk nog die nieuwe Slachthuiswijk die in opbouw is…


En dan, al die culinaire hotspots…

… want dat zijn er heel wat! Klopt: deze onderschatte buurt biedt heel wat culinaire schatten – en die stellen we vandaag graag aan je voor. We stellen met veel liefde ontbijt- en brunchbar Caravan aan je voor: een stek die al sinds 2009 huisgemaakte ontbijtjes en brunchkes op tafel zet. In restaurant Veranda kom je dan weer aan je trekken als echte fijnproever. Denk: sterrenmenu in een prachtige setting, maar dan zéér betaalbaar. Een absolute, niet te missen, aanrader.

En mag het allemaal wat meer zijn? Dan is new kid on the block Dojo absoluut jouw meug. Hier komen eten is een absolute ervaring die élk zintuig prikkelt, daar zijn we zeker van. Boenk in dat gezellige Park Spoor Noord vind je dan weer Ga Nord: gelegen in een oud koetshuis smul je hier van (h)eerlijke gerechten met Scandinavische en Oosterse invloeden.

Als laatste is ook Barrio op ’t Damplein absoluut een bezoekje waard: dé perfecte plek om je neer te vleien voor een gezellig aperitiefje, inclusief lekkere tapas voor erbij. Smakelijk!


Op zoek naar je droomwoning op den Dam? Info@ugly.be!

En ben je niet van plan om te kopen, maar wel om te verkopen? Ook daarmee kunnen we je helpen… Ontdek er meer over!