Enkele jaren geleden kocht jij je eerste woning, of je ‘starterswoning’, zoals ze dat ook wel eens noemen. Apetrots was je, op die eigen baksteen! Je spendeerde er enkele prachtige jaren – en voelde je nergens meer thuis dan daar. En vandaag? Vandaag is het tijd om vooruit te kijken. Misschien vond je de liefde van je leven, is er een kleine spruit op weg, wil je de stad uit – of heb je gewoon, heerlijk in je uppie, nood aan een nieuwe omgeving.

Of, met andere woorden: je bent van plan om je woning te verkopen. En wanneer je een woning op de markt zet, dan wil je er natuurlijk zoveel mogelijk voor krijgen (die nieuwe stek is tenslotte niet gratis!). Wij geven je zeven tips om de waarde van je huis te verhogen – en de maximale prijs voor je woonst te krijgen. Hier gaan we!

#1 Werk eindelijk al die klusjes af

Wanneer je je huis wil verkopen, is het belangrijk om af te stappen van een ‘dat lost de volgende eigenaar wel op’ mentaliteit. Geloof ons: wanneer een potentiële koper langskomt en een lekkende kraan of gebroken tegel opmerkt, zal hij of zij maar één ding denken… ‘meer kosten’. En dat wil je vermijden! Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw woonst tiptop in orde is wanneer je deze op de markt wil zetten.

Ga dus kritisch door je woning vooraleer je de eerste geïnteresseerden uitnodigt, en repareer of fris op wat nodig is. Denk daarbij niet alleen aan zaken die visueel beter kunnen (zoals die kapotte tegel), maar test ook alle zaken uit die elke oplettende koper zal uitproberen (zoals het doortrekken van een toilet of het aanzetten van de dampkap). Enkele voorbeelden van zaken die je liefst niet over het hoofd ziet:

  • ontstop je leidingen
  • zorg ervoor dat al je lampen werken
  • vul putjes in muren op
  • vervang de filter van je dampkap
  • controleer of alle kranen goed werken
  • test alle ingebouwde elektrische toestellen

#2 Een likje (witte) verf doet wonderen

Je wil ervoor zorgen dat jouw woning er fris, netjes en ruim uitziet. Daarnaast is het belangrijk om de woonst er zo ‘neutraal’ mogelijk uit te laten zien: je wil dat de potentiële koper zich kan inbeelden er zelf te wonen, zonder afgeleid te worden door jouw persoonlijke interieur.

Om dit te bekomen is er een relatief eenvoudige oplossing: schilder je muren allemaal wit. Witte muren zorgen niet alleen voor meer ruimtegevoel, maar ze zullen ook de eerste indruk drastisch verhogen. Iedereen houdt van witte muren – en als dat niet zo is, is wit dé perfecte grondlaag om een ander kleurtje op te zetten. Win-win, dus!

Tip: heb je nog enkele ecocheques liggen waar je niet vanaf geraakt? Gebruik deze dan om je witte verf mee te kopen – en je woning een splinternieuwe en frisse look te geven.

#3 Een mooie vloer is bijzonder aantrekkelijk

Muren wit geschilderd? Fantastisch. Dan is het nu tijd om die tweede, zeer bepalende, factor onder de loep te nemen: je vloeren. Ook deze zijn maar beter volledig in orde vooraleer je je woning op de markt zet – geen koper staat te springen om die versleten vloer nog volledig zelf te vervangen.

Gelukkig kan je ook dit op een relatief eenvoudige en goedkope manier oplossen. Met een budgetvriendelijke en neutrale laminaatvloer kom je al een héél eind – en toon je aan dat jouw woning niet veel nodig heeft om er weer piepjong en gloednieuw uit te zien. En is de koper geen fan van jouw keuze laminaat? Geen probleem: dit type vloer is er op een knip weer uitgehaald.

#4 Geef elke ruimte een bestemming

Het is vast geen nieuws wanneer we je vertellen dat elke vierkante meter heel wat euro’s waard is. Jammer genoeg heeft elke woning wel wat ‘onbenutte ruimtes’ waar niet over nagedacht wordt. Denk aan de ruimte onder de trap, een onafgewerkte zolder of een ongebruikte kelder.

Vooraleer je bezoekers ontvangt, is het dus belangrijk om hier goed over na te denken – en liefst elke onbenutte ruimte zo in te richten alsof je er dagelijks gebruik van maakt. Zeker wanneer je weet dat een extra slaap- of badkamer algauw kan zorgen voor 10.000 euro extra waarde, is het de moeite waard om enkele honderden euro’s te investeren in een snelle inrichting van die onbenutte ruimtes.

Zo kan je die zolder bijvoorbeeld snel en eenvoudig inrichten tot extra bureau of slaapkamer, kan je de kelder omtoveren tot koele berging met enkele slimgeplaatste rekken – en kan je de ruimte onder de trap misschien omvormen tot een ingebouwde kast om schoenen in op te bergen. Allemaal ideetjes die niet al te veel budget vragen, maar voor des te meer opbrengst zullen zorgen.

#5 Fris je tuin en/of terras op

Zeker in onze huidige samenleving is een tuin of terras een grootse (zoniet dé grootste) troef van een woning. Zorg er dus ook voor dat je hier het meeste uithaalt, zodat je bezoekers op slag verliefd worden op hun (potentiële) eigen stukje paradijs in huis.

Als je een tuin hebt, maai je het gras netjes af, doe je het onkruid weg, poets je eventuele meubels op, snoei je de struiken, … Je wil ervoor zorgen dat de bezoeker zich meteen thuis voelt in het tuintje, zonder eerst nog dagen te moeten ploeteren om alles in orde te maken.

En heb je een terras? Smuk dit dan op met gezellig terrasmeubilair, schrob de tegels, hang wat plantjes en kruiden aan de balustrade en/of hang lichtjes op. Ga vooral niet te persoonlijk met je decoratie (niet iédereen is gek op tuinkabouters), maar blijf neutraal en stijlvol.

#6 Fris de keuken (budgetvriendelijk) op

Vuistregel één bij verkopen: plaats nooit een nieuwe keuken of badkamer. Jouw smaak is tenslotte persoonlijk – en wie weet staat die peperdure glanzend rode keuken jouw koper totaal niet aan. Wat je wél kan doen, is je huidige keuken op subtiele wijze opfrissen. Een keuken is voor veel mensen het centrale punt van het gezinsleven – en het is belangrijk dat jouw potentiële koper zich hier meteen thuis in voelt.

Kies er daarom voor om met kleine aanpassingen een groots verschil te maken. Hierdoor zorg je voor een splinternieuwe feel van die keuken, zonder grote investeringen te gaan doen. Denk aan het vervangen (of schilderen, indien mogelijk) van je kastfronten, het vervangen van versleten handgrepen – of de plaatsing van een nieuw werkblad. En onthoud: ook hier is neutraal het sleutelwoord!

#7 Liefde op ‘t eerste gezicht is écht een ding… let dus op die gevel en voortuin!

Het allereerste wat je bezoekers zien wanneer ze langskomen? Da’s jouw gevel en, als die er is, je voortuin. En een goede eerste indruk? Die is allesbepalend. Zorg er daarom voor dat je gevel er onberispelijk uitziet: poets de kozijnen, schilder en herstel waar nodig en laat je gevel indien nodig even onder handen nemen door een professioneel gevelreiniger. Klinkt als veel werk? Klopt. Maar vergeet niet dat je gevel het visitekaartje van je woning is – en het eerste gevoel van de koper zal bepalen.

Hetzelfde geldt voor je voortuintje, indien aanwezig, trouwens. Zorg ervoor dat het gras netjes is afgedaan, dat er geen onkruid woekert en dat de brievenbus niet kadul staat.

UGLY.BE helpt jou de waarde van je huis verhogen. Meer weten?

Naast bovenstaande zeven tips zijn er nog een aantal zaken die je kan ondernemen om je woning aantrekkelijk(er) te maken. Denk aan slim interieur, voldoende lichtinval en een goed online verhaal om kopers mee te verleiden. Geen tijd of zin om hiermee aan de slag te gaan? Geen zorgen: UGLY.BE neemt het graag (heel graag, zelfs, als we eerlijk zijn) van je over. Neem gerust contact met ons op – en dan bekijken we samen wat we voor jou – en die woning – kunnen betekenen. Tot snel?