Mensen willen niet enkel een tuin, maar ook nog eens een mooie. Zo eentje waarin ze tot rust kunnen komen, voor het-vakantie-in-eigenland-gevoel.

Meer en meer wordt er buiten geleefd, en om dat geheel organisch te laten blenden met je interieur neem je best een tuinarchitect in de arm. Jeroen Verheyen van Duo Verde tekende onder meer de tuin in de Kortemarkstraat uit. 

Internationale werkervaring 

Hoe word je tuinarchitect? Word je daar ’s morgens mee wakker?

Jeroen: “Mijn ouderlijke tuin werd aangelegd toen ik 15 jaar was. Ik ging op dat ogenblik naar school op het Sint-Lievenscollege, maar amuseerde me zoveel meer tijdens het ploeteren in de tuin. Mijn goesting was te groot. Ik wilde niet wachten tot het hoger onderwijs. Mijn ouders lieten me slechts met veel moeite naar de Tuinbouwschool vertrekken. Tussendoor kluste ik bij in een tuincentrum en na het middelbaar onderwijs heb ik aansluitend landschapsarchitectuur gestudeerd in Gent. Hier richtten we ons op alles wat openbaar domein is, zoals bijvoorbeeld een park. Ook enorm boeiend, maar met tuinen (tuinarchitectuur, nvdr.) heb je vaak meer vrijheid.”

Hoe liep het na je studies?

Jeroen: “Na een saai studiebureau in Brussel heb ik 6 jaar bij Wirtz gewerkt, een internationaal gerenommeerde tuinarchitect in Schoten. Ik werd naar alle uithoeken van de wereld gestuurd en heb de beau monde van erg dichtbij gezien. Het was een geweldige ervaring waar ik enorm veel uit geleerd heb, maar na de geboorte van mijn oudste zoon begonnen de vele dagen van huis toch zwaar door te wegen. Samen met een vennoot startte ik Duo Verde op. Ik teken alle ontwerpen uit en we hebben intussen al projecten in heel België, maar ook Luxemburg en Nederland.” 

Organische vormen scheppen rust

Waar slaat jouw hart sneller van tijdens het werk?

Jeroen: “Bij de uitvoering van alles wat ik teken of ontwerp wil ik aanwezig zijn. Enkel zo weet ik 100% zeker dat het volledig mijn goesting wordt. Ik behoud graag die controle en zit ook letterlijk graag af en toe op handen en knieën. Ideaal om mijn hoofd eventjes leeg te maken. De keerzijde van een groeiend bedrijf is natuurlijk dat ik hier minder en minder tijd voor heb. Een mooi gestileerde tuin blijft een luxeproduct. Daar maak je altijd mensen blij mee. Dat alleen al doet me werken met super veel plezier.” 

Wat kenmerkt jouw stijl?

Jeroen: “Rust is een erg belangrijk uitgangspunt. Ik wil geen kakafonie. Daarom breng ik zoveel mogelijk grote bewegingen in mijn ontwerpen. De overgangen moeten vlot zijn, zodat de tuin een organisch geheel vormt. De tuin beantwoordt aan de stijl van de woning en aan die van de bewoners. Bij stadstuintjes wordt de woning daardoor in verhouding fel vergroot. Ik kan me aanpassen van klassiek tot modern, maar het moet me wel liggen. Er moet een klik zijn tussen mezelf en de klant. En verder werk ik graag met lokale vegetatie.”

Adieu aan de pelouse ?

Zijn er bepaalde trends waarmee we rekening moeten houden?

Jeroen: “Tuinontwerp is op zich redelijk tijdloos. Je verandert namelijk niet zo vaak van tuin, maar er zijn wel trends. Een terras in beton, waar je de vloer van binnen laat overlopen naar buiten. Dat zie je de laatste tijd wel vaker en dat heb ik ook doorgevoerd in de Kortemarkstraat. Ook overdekte terrassen en buitenkeukens zie je hoe langer hoe meer. En ecologisch bewuste mensen kiezen dan weer voor een prairietuin om onder meer bijen aan te trekken. Een mooi voorbeeld daarvan zie je ook op het Theaterplein in Antwerpen. Van planten op zich kennen mensen niet veel, maar de typische gazon met een haagje errond is wel definitief voorbij. (lacht)”

Wat was de uitdaging van de tuin in de Kortemarkstraat?

Jeroen: “De grootte, of het gebrek daaraan (lacht). Hoewel het ontwerp en de uitvoering van een grote tuin langer duurt, is de uitdaging veel groter bij een kleine tuin. Dan moet je echt creatief zijn én dat maakt het natuurlijk enorm boeiend. Ik heb ingespeeld op de betonnen gietvloer die architectenbureau Karlin had voorzien. Verder had ik carte blanche waarin ik de rust laat primeren. Daarom heb ik maar met 3 plantensoorten gewerkt: taxus, berken en grassen. Eenvoud siert. De witte berken staan in mooi contrast met de taxus. Doordat alles achteraan open getrokken is, heb ik een beeld gecreëerd dat mooi is om naar te kijken. Maar toch gemakkelijk in onderhoud. Hier moet je enkel het gras afrijden. Initieel wilde ik een lichtgrijze grind toevoegen, maar een gazon blijft veel leuker voor een gezin.”

Niet enkel voor de happy few

Wat zijn de grote uitdagingen  bij andere projecten?

Jeroen: “Het budget. Klanten hebben soms echt totaal geen idee van een prijs. En smaken. Tussen man en vrouw is er soms echt een wereld van verschil. Maar dat voel je ook wel snel aan én dan moet je dat ook eerlijk durven zeggen. Materiaalkeuze kun je sturen, maar grote zaken zoals een zwembad of een moestuin, tja, dat is wel of niet hé. (lacht)”

Is een tuinarchitect enkel weggelegd voor een handvol rijke mensen?

Jeroen: “Nee totaal niet. Anders zou ik wel erg weinig werk hebben natuurlijk. Mensen willen meer en meer buitenleven. Vakantie in eigen huis én dan kan een tuinarchitect daar enorm bij helpen. We ontwerpen ook terrassen waar we werken met potten en bakken en ingesloten maatwerk. Vergeet ook niet dat een uitgewerkte tuin een enorme meerwaarde vormt voor de verkoop van een huis.” 

Contacteer Jeroen via e-mail jeroen.verheyen@duoverde.be of op het mobiele nummer 0474 57 88 82.