Meet Sixinch, een Belgisch merk, opgestart door twee Antwerpenaren. UGLY sprak met één van hen, Pieter Jamart over het succes en de uitdagingen.
Je kent ze wel, die flashy, comfy zetels in een strak design. Nee? Check dan zeker deze beelden van terrasmeubilair op UGLY. Meet Sixinch, een Belgisch merk, opgestart door twee Antwerpenaren. UGLY sprak met één van hen, Pieter Jamart over het succes en de uitdagingen.
Volharding is troef
Vanwaar het idee om met dit moeilijke materiaal aan de slag te gaan?
Pieter: “Ik heb interieurvormgeving en meubilair gevolgd. Voor mijn afstudeerproject wilde ik een zetel in schuim met coating ontwerpen. Het was echter geen sinecure om een bedrijf te vinden dat hier daadwerkelijk een mooi resultaat mee kon neerzetten. Er was er zelfs gewoon geen goed te vinden. Ik ben toen zelf aan de slag gegaan in een kleine hangar, beschut onder enkele golfplaten en paletten. In die periode ontmoette ik Michel Sels (uitbater van Allshop, gespecialiseerd in winkelinrichting). Geheel toevallig was ook hij op zoek naar een geknipte leverancier. Vandaar is de bal aan het rollen gegaan.”
We zijn nu 13 jaar verder, ben je nog steeds de enige?
Pieter: “Er zijn er vele gevolgd, maar ze hebben bijna allemaal moeten afhaken. Het is aartsmoeilijk materiaal dat een zeer nauwgezette procedure vereist. Er bestond absoluut geen kennis over. Toegegeven, ook wij hadden er bijna mee gekapt. We hebben echt moeten knokken, maar het resultaat mag er zijn.”
Vertel eens in een notendop waar het precies om draait?
Pieter: “De kern bestaat uit schuim dat overtrokken wordt met een flexibele coating. Dat schuim is een groot voordeel, je kunt er immers allerlei vormen mee uitsnijden. Bij andere materialen moet je al meteen een mal laten maken of komt er smeed- of laswerk aan te pas. Zo werk je super gemakkelijk op maat, zonder hoge productiekost.
Daarnaast hecht de coating op alle soorten materiaal. Op oude houten tafels of piepschuim. De techniek geeft een banaal meubelstuk meteen een totaal andere look.”
Driemaal is scheepsrecht
We duiken intussen de fabriek in. Ik word overspoeld door kleuren. Van de afgewerkte meubels, maar ook op de plastic wanden van de spraycabines. Eén voor de hechtingslaag, één voor de coating en één voor de verf. Twee dikke in mekaar verstrengelde tubes kronkelen als een slang over de vloer. Dit is het magische coating-apparaat. Een team bespuit mousse vormen en bestaande meubels met een vloeibare spray, polyurethaan (een soort rubber). Het goedje droogt onmiddellijk. De coating is gelegd. Ik sta verwonderd toe te kijken. Elk meubelstuk ondergaat deze manuele, individuele behandeling. Nadien krijgen ze een kleurige douche met een andere spuit.
Op een van de schuifdeuren lees ik “The person who doesn’t make mistakes is unlikely to make anything.”
Kan er dan zoveel misgaan?
Pieter: “De kunst bestaat erin om deze 3 lagen als één strak, naadloos geheel te verkrijgen. Maak je ergens in deze stappen een klein foutje, kan je coating beginnen afbrokkelen of blazen vertonen. Daarom moet je ook handmatig werken.”
Is dat geen ongelooflijk duur proces?
Pieter: “Mankrachten zijn duur, maar onze productiekosten zijn laag. We zijn iets duurder dan standaardmeubels, maar goedkoper dan andere meubels op maat. Net omdat we geen mal hoeven te maken. Bovendien hebben we het voordeel om modulair te kunnen werken. Met dit materiaal kun je alle kanten uit. Alles is mogelijk, behalve een voetbal (lacht).”
Wereldfaam
Waar focust SixInch zich op?
Pieter: “We onderscheiden ons op drie gebieden: maatwerk, onze eigen collectie en pure uitvoering. We bouwen enerzijds ons eigen merk uit waarvoor we in zee gaan met verschillende designers, anderzijds werken we ook samen met bekende merken en ontwerpers zoals Tom Dixon (lichtfabrikant), Jean Nouvel (architect) en Karim Rashid (industrieel ontwerper). Ook grote instanties spreken ons aan. Zo glijden je kinderen in de luchthaven van Moskou van onze glijbaan.”
Hoe verklaar je je internationale succes?
Pieter: “We vallen natuurlijk op. Het is erg vernieuwend, je kunt er allerlei vormen mee maken en het is waterdicht. Je kunt onze meubelen dus zowel binnen als buiten plaatsen. Dankzij deze populariteit en onze grote en exclusieve expertise worden we opgepikt in het buitenland.
In onze fabriek in Kontich maken we alle meubels voor de Belgische markt, maar de lonen zijn hier echter te hoog om te kunnen exporteren. Daarom starten we lokale productiesites op met een licentie. We trainen plaatselijke mensen en doen een volwaardige kennisoverdracht. Hierdoor worden onze meubels wereldwijd met dezelfde vakkundigheid gecreëerd.”
Lik op stuk
Wat zijn de grote uitdagingen?
Pieter: “We zitten echt op een rollercoaster aan heftige avonturen, maar we proberen ons hoofd koel te houden. Bij veel mensen heerst nog steeds de perceptie dat de kwaliteit slecht is. We moeten deze sceptici het tegendeel blijven bewijzen. De vele dankbare, terugkerende klanten helpen daarbij enorm.
Daarnaast willen we ook continu vernieuwen en experimenteren. Zo zijn we bijvoorbeeld begonnen met kindermaterialen, zoals wilde dieren die je aan een slaapkamermuur kunt hangen.”
Wat zijn je meest indrukwekkende projecten?
Pieter: “We hebben er veel, maar het hoofdkwartier van Microsoft inrichten is toch wel een hele eer. Je vindt een zetel van ons in de lobby van het Centre Pompidou en Al Pacino heeft ook een zetel van SixInch bij hem thuis staan. Toch wel redelijk cool (lacht).”
Meer info over SixInch?
Panden waar meubiliair van SixInch werd gebruikt: