Mijn buurt, schoon buurt.

Hier, rond het Te Boelaerpark vestigde zaakvoerder Philippe het kantoor van Vastgoed Gillis. “Hier ben ik opgegroeid en liggen m’n roots. M’n eigen zaak in deze groene standsrand was een logische keuze.”  Wat maakt deze buurt nu the new place to be?

 

Best of both worlds

Geflankeerd door het Te Boelaerpark en het Boekenbergpark en op het kruispunt tussen de drie districten Borgerhout, Deurne en Berchem trekt deze buurt enorm veel jonge gezinnen aan. Niet verwonderlijk want uit cijfers van Stad Antwerpen blijkt dat 22% van de gezinnen vijf jaar na de geboorte van hun eerste kind de binnenstad omruilt tegen een randgemeente. Ze kiezen dan vooral voor de Noord- en Zuidrand. Denk aan Schoten, Brasschaat, Mortsel en Edegem.

“Maar dat is natuurlijk meteen een stuk verder van de stad”, vertelt Philippe. “Deze buurt is een perfect alternatief voor jonge mensen die de stad niet volledig willen ontvluchten. Ze willen dichtbij hun werk wonen, te voet naar de winkel kunnen en cultuur binnen handbereik hebben. Anderzijds kunnen jonge kinderen hier wel ravotten in het groen of zwemmen in de zwemvijver in het Boekenbergpark én ben je hier geen uren zoet met het zoeken naar parkeerplek. Ook de bereikbaarheid dankzij het treinstation Antwerpen-Berchem, de Velo-stadsfietsjes en Antwerp Airport spelen een belangrijke rol in de aantrekkingskracht van de buurt. Eigenlijk combineert deze wijk het beste van twee werelden.”

Hechte kliek aan diverse bewoners

Ook wat vastgoed betreft, kijk je hier je ogen uit. Prachtige stadsvilla’s en grote woningen staan gracieus naast kleinere rijhuizen, appartementen en zelfs sociale woningen. “Deze mooie mix trekt een divers publiek aan waardoor de buurt leefbaar én boeiend blijft”, licht Philippe toe.

“Je merkt dat ook aan initiatieven zoals de Theatergarage. Dat is een coöperatief genootschap van 450 bewoners en handelaars die allerlei leuke dingen organiseren. De buurt hangt via verschillende bewoners- en winkeliersverenigingen enorm hard aan elkaar. Het enige nadeel is dat er daardoor maar weinig mensen weg willen en de aanvraag naar woningen daardoor groter is dan het aantal dat we kunnen aanbieden”, lacht Philippe. 

“De komst van het nieuwe politiekantoor waar vroeger het grote postkantoor gevestigd was, gaat deze buurt vermoedelijk nog populairder maken”, vertelt Philippe. “Als ik dan ook nog eens luidop droom over de overkapping van de ring waardoor de buurt écht een stuk van ’t Stad wordt, dan durf ik toch wel te stellen dat dit op termijn wel eens het nieuwe Zurenborg kan worden.”

Dat de buurt leeft merk je ook aan de evolutie van de winkelstraten. Waar vroeger veel leegstand was, duiken hippe concept stores en co-workingspaces als paddenstoelen uit de grond. Daarnaast komen er ook almaar meer leuke adresjes bij waar je heerlijk kunt smullen. Wij zetten onze favorieten op een rijtje.

 

Atelier Maple

Wie iets te vieren heeft en houdt van fine dining haalt hier z’n culinair hartje op. In het prachtige art nouveau-huis pal tegenover het Te Boelaerpark brengt chef Timothy Tynes kunstwerkjes van geraffineerde gerechten met Indonesische en Surinaamse invloeden.

Karel De Preterlei 210, Borgerhout. Info: 03 295 80 90 en www.ateliermaple.be

 

Bar Brul

In dit buurtcafé drink je een UGLY-pintje of gooi je je beentjes los in het weekend wanneer er uitsluitend met vinyl gedraaid wordt. Naast bijbabbelen kun je er ook deelnemen aan een petanquetoernooi of een bingo-avond of een wielerklassieker op groot scherm volgen.

Karel de Preterlei 222, Borgerhout. Info: www.facebook.com/barbrul

 

Café José

Koffie kletsen doe je als de beste in café José. Toch iets te veel te bespreken? Maak er dan gewoon een brunch of een lunch van. De gezonde gerechtjes bereiden ze uitsluitend met lokale en eerlijke producten. Veggie? Check! Lekker? Dubbel check!

Vosstraat 2, Borgerhout. Info: 0468 46 19 16 en www.facebook.com/cafejosee.antwerp

Table d’Ho

Stap eens uit je comfortzone en trek op Koreaans lunchavontuur. Wat? Je leest het goed. Een van de best bewaarde culinaire geheimen uit de Aziatische keuken ligt gewoon op wandelafstand van je deur. Kun je niet kiezen? No worries, de Koreaanse traditie vereist dat je alle gerechtjes deelt. Double win!

Gitschotellei 188, Borgerhout. Info: 03 298 91 51 en tabledho.squarespace.com

 

2140

Geen zin om te koken? Maak het jezelf dan gemakkelijk en installeer je in brasserie 2140. Van deze dagelijkse kost zonder pretentie eet je je buikje meer dan rond. Bovendien gaat het er snel. Ideaal als je je favoriete tv-programma niet wilt missen.

Karel de Preterlei 214, Borgerhout. Info: 03/271.08.73 en eenentwintigveertig.be

 

D’Ekster

Vlak aan het Boekenbergpark bevindt zich wellicht de oudste herberg van Deurne. Installeer je hier op het terras in de zomer onder de oude lindebomen. Met een glaasje rosé of een deugddoende hap.

Eksterlaar 3, Deurne. Info: 03 422 66 35 en www.cafe-exter.be

 

De Notenkraker

In dit wijnrestaurant eet je voor spotprijzen klassieke bereidingen. Je wordt er ondergedompeld in een joviale sfeer en zit er tussen vaste klanten die dit knusse zaakje allemaal in hun hart hebben gesloten.

Gitschotellei 128, Berchem Info: 03 236 07 80 en www.restaurant-de-notenkraker.be