Vandaag is ’t weer zover: de derde maandag van januari – beter bekend als ‘Blue Monday’. Deze sombere dag zou de meest depressieve dag van het jaar zijn – gebaseerd op variabelen zoals onder andere: het aantal zonuren per dag (weinig), het aantal dagen tot de volgende feestdag (nog minder) en de gemiddelde temperatuur (nog nog minder). Tel daar nog eens bij dat we heimwee hebben naar die gezellige feestdagen – en het klinkt best aannemelijk dat we allemaal wat prikkelbaar zijn op deze dag. Maar gelukkig is er ook goed nieuws!


Het goede nieuws: een excuus om gezellig binnen te blijven

Want de beste remedie voor een slecht humeur? Dat is knus thuisblijven, lekker behaaglijk in onze eigen zetel, omringd door de spulletjes die ons comfort brengen. Er zijn weinig dingen die ons serotoninegehalte zo de hoogte injagen! En misschien heb je, door al dat thuiszitten, zelfs wat zin gekregen om je huis een ware winter-makeover te geven? Wij geven je alvast enkele tips mee om de winter van 2024 om te toveren tot de meest gezellige periode ooit. Hier gaan we!


1. Leg jezelf in de watten met nieuwe lakens

Als er één ding belangrijk is om je gelukkig en ontspannen te voelen, dan is het wel een goede slaaphygiëne. En daar bedoelen we niet (enkel) de letterlijke betekenis mee, maar eerder al het ‘gedoe’ rond slapen: voldoende uren slaap, natuurlijk, maar vooral een bedje dat voor jou gelijk staat aan tot rust komen. Daarom is het belangrijk om voor kwalitatieve lakens te zorgen: kies voor hoogwaardig katoen of andere warme stoffen die je warm houden, goed ademen én passen in jouw idee van rust en slaap. Een extra deken in jersey of andere fluff als decoratie is ook altijd een goed idee!


2. Laat die kerstdecoratie schaamteloos hangen

Maak je geen zorgen: de kerstpolitie komt niét langs als je beslist om die gezellige kerstdecoratie want langer te laten schitteren in huis. Kies bijvoorbeeld voor warme lichtjes, en die mooie, groene guirlandes zoveel je wil: groen is een natuurlijke booster voor je humeur – en de combinatie van beide houdt die warme sfeer van de feestdagen nog even in huis, op de momenten waarop jij ’t het meeste nodig hebt.


3. De juiste antieke stukken

En ben je toch bereid om (even) buiten te komen tijdens die gure winterdagen? Spendeer dan zeker een dagje aan het bezoeken van kringloopwinkels: daar vind je tenslotte de mooiste antieke stukken voor een vriendelijk prijsje. Ga op zoek naar koperen en gouden items zoals leuke bijzettafeltjes, vazen, kaarsenhouders, kandelaars, oude spiegels, … In combinatie met een voor de rest modern interieur, zorgt dit voor een unieke sfeer die gezelligheid (en stijl!) druipt.


4. Combineer warmrood met frisgroen

Groen en rood is een winnende combinatie – en wij zijn bereid om een petitie op te starten om deze kleurencombo ook buiten de feestdagen in huis te brengen. Het is een kleurenpallet dat universeel aanspreekt, energie binnenbrengt, maar tegelijk een soort inherente gezelligheid in zich meedraagt. Aarzel dus zeker niet om die guirlande die je liet hangen, op te leuken met rode elementen (en, ja: glitter is een must!).


5. Breng licht(jes) in huis

Dat de winter bekend staat om koude, donkere dagen die ons humeur beïnvloeden – dat weten we allemaal. Daarom is het een goed idee om wat meer licht in huis te brengen. Denk hierbij aan warme, gezellige verlichting die de ruimte knusser en meer uitnodigend maken. Warmgele feeënlichtjes zijn al-tijd een goed idee, net zoals een in het oog springende staan- of hanglamp die voor een subtiele, warme gloed in huis zorgt.


6. Bloemen en kaarsen: een winnende combinatie

Breng de natuur in huis door planten en bloemen, hetzij met vers gerief, hetzij met een kunstig droogboeket dat je zolang kan bijhouden als je wil. Verder is ook een kleurrijke mismatch van kaarsen een goed idee: speel met verschillende hoogtes en vormen – en het flakkerende kaarslicht zal je volledige huis omtoveren tot een warme oase waar gezelligheid centraal staat.


7. Doe eens wild met texturen

Er is niets zo gezellig als comfortabel in de zetel hangen terwijl het weer buiten raast en tiert. Onder een warm dekentje met een kussen in de rug, voelt dan als het ultieme geluk… Aarzel daarom ook niet om te spelen met je texturen: een ruwer stofje hier, een fleece dekentje daar: de combinatie van texturen zorgt voor meer diepgang in al je decoratie-elementen, zonder te moeten inboeten aan comfort.


En, vooral… Wees mild voor jezelf!

Want dat is misschien wel de mooiste trend van deze winter. Ga vooral op zoek naar de dingen waar jij energie uithaalt – en schroom dus zeker niét om al bovenstaande tips uit het raam te gooien…


Liever verkopen in plaats van decoreren? Laat het ons weten!