Tussen de Antwerpse Koepoortbrug en Varkensmarkt vind je al sinds de 13e eeuw het charmante Klapdorp terug. Wat indertijd ontstond als een klein gehucht, is vandaag een pittoreske wijk die gekenmerkt wordt door haar hoge gevels, kleine winkels en een buurtgevoel om ‘U’ tegen te zeggen. Deze smalle, licht gebogen straat staat tenslotte bekend als de laatste volkse buurt van het oude Antwerpen. Oftewel: zo’n wijk waar iedereen iedereen kent. Vandaag zetten we het alom authentieke Klapdorp in de kijker – en geven we de wijk het applaus dat het verdient.


Een kleurrijke buurt in beweging

Wie al eens door Klapdorp gekuierd heeft, die weet het: de buurt is dynamischer dan de meeste. Het is een wijk die gekenmerkt wordt door evolutie en beweging – en die een unieke combinatie tussen jong en oud huisvest. Van de fietsenwinkel die al generaties lang buren verder helpt tot een pop-up glaskunstwinkel: zowel de rasechte Klapdorpenaars als jongere inwijkelingen zien duidelijk het potentieel van de buurt als een plek om niet enkel privé maar ook op gebied van carrière stappen te zetten.

Deze interessante mengelmoes van bewoners is een rechtstreeks resultaat van een ‘oude’ wijk waar steeds meer studenten op kot gaan – en er soms blijven plakken. Daarnaast zetten ook heel wat Spanjaarden, Portugezen en Zuid-Amerikanen voet aan wal in Klapdorp, wat je merkt aan de zuiderse invloeden in de wijk.


Een absoluut kenmerkend en uniek buurtgevoel

‘Eigenlijk biedt Klapdorp het beste van een klein dorp, maar dan midden in de stad’, vertelt een buurtbewoner ons. ‘Alles wat je nodig hebt, is in de buurt: een dokter, apotheker, beenhouwer, bakker, supermarkt, een kapper, enzovoort.’ Je hebt dus de voordelen van wonen in een echte dorpse, gezellige omgeving waar iedereen elkaar kent – terwijl ‘de stad’ letterlijk op een steenworp van je verwijderd is.

En het is exact dat volkse aspect dat vandaag steeds meer mensen lijkt aan te trekken. Niet zo heel gek: soms heb je nood aan een volks bruin café in plaats van een hippe cocktailbar, wil je gewoon een schelleke boerenhesp gaan halen bij je vaste slager – en is een babbeltje op straat met je buur precies wat je nodig hebt na een rotdag. Het is dan ook exact voor die geborgenheid en warmte dat je bij Klapdorp moet zijn, aldus de bewoners.


Het stadscentrum aan je voeten

De wijk Klapdorp behoort officieel tot het oude Antwerpen, maar is (nog) geen toeristische trekpleister. Toch zien we de afgelopen jaren het stadscentrum steeds dichterbij komen, langs, bijvoorbeeld, de Lange Koepoortstraat die recent een volledige make-over kreeg. En langs de andere kant zien we dan weer de Leien en dat alsmaar populairder wordende Eilandje, dat niet alleen toeristen maar ook rasechte Antwerpenaren aantrekt. Helemaal van het MAS tot aan de Brouwersvliet en het Falconplein, dus, komt ook de populariteit van deze buurt steeds dichterbij. Zo geniet je van de beste eigenschappen van een dorpsmentaliteit – zonder luxe, comfort en feestgedruis te moeten afgeven. Oftewel: geniet van het stadscentrum aan je voeten, terwijl jij in alle rust thuiskomt.  


Handelspand zkt. baasje

Volledig verkocht aan het unieke en typerende karakter van Klapdorp, waar zowel jong als oud in bosjes voor vallen? En ben jij zo heel toevallig ook op zoek naar een uniek handelspand om al jouw zotste ondernemersdromen in waar te maken? Blijf dan nog éventjes hangen, terwijl we je voorstellen aan de 47 vierkante meter van je dromen.

Je vindt dit casco handelspand op de Minderbroedersrui 8 in Antwerpen. En, aleja, ook op de Kleine Goddaard. Dit pand is tenslotte een doorkijkpand: zo eentje met een ingang langs twee kanten. Handig om te profiteren van al die passage in de bruisende wijk waar jij je zaak opstart… De Minderbroedersrui is tenslotte een drukbezochte straat vol zalige zaakjes. Succesvolle koffiebars, lunchplekjes en restaurants zoals HART, Normo, September en Maison Tartine hebben er het gezelschap van onder andere Faren – een winkel met unieke lampen – een schoonheidssalon, een kapper en een kunstgalerij. Het pand ligt ook nog eens vlak bij een drukbezochte tramhalte.

Nog een voordeel aan dit pand? Hebben we, in de vorm van meer dan 40 vierkante meter aan stockageruimte in de kelder. Privé voor jou, als eigenaar van het handelspand, trouwens. Dat betekent dat jij eigenlijk 88 vierkante meter oppervlakte hebt om geheel naar smaak, goesting en noden in te richten.

Het pand is casco, maar werd tiptop in orde gebracht. De gevel straalt in nieuw parelwit, de ramen zijn gloednieuw, het toilet ongebruikt en de condensatieketel vers geïnstalleerd. De rest kan jij volledig zelf kiezen: qua inrichting en afwerking ligt er een wereld van mogelijkheden voor je open. Zo pas jij je pand aan naar jouw idee – in plaats van omgekeerd. Of, met andere woorden, het is dé opportuniteit om het karakter van jouw onderneming tot in de kleinste details van je pand te laten terugkomen.


Wonen in geschiedenis, voorzien van alle luxe

Geen ambitie om een nieuwe zaak uit de grond te stampen, maar ben je wél verslingerd aan het idee om in Klapdorp te wonen? Minstens even goed, want héél binnenkort komen er twee eenslaapkamerappartementen én een ruime duplex vrij in hetzelfde pand. Die worden op dit moment nog grondig gerenoveerd, maar we lichten alvast een tipje van de sluier op…

Op verdieping één en twee liggen respectievelijk twee eenslaapkamerappartementen van een slordige 50 vierkante meter, tot in de kleinste details in orde gebracht en geïnstalleerd. Oftewel: de toekomstige eigenaars mogen zich vol trots de allereerste gebruikers van… nu, ja, alles noemen: de keuken, vloer, aparte toilet, elektriciteit, badkamer: alles wat je ziet, is gloednieuw en recent geïnstalleerd.

Enkele hoogtepunten uitgelicht:

  • Er ligt een prachtige parketvloer;
  • Let zeker op de houten sierelementen die gebruikt werden om de leefruimte af te scheiden;
  • Wasmachine én droogkast zijn inbegrepen en alvast geïnstalleerd;
  • De eigenaar heeft zelf nog geïnvesteerd in houten ramen met sierelement om het straatbeeld (boordevol geïnventariseerd erfgoed) in evenwicht te houden;
  • De plafonds zijn heerlijk hoog;
  • Veel lichtinval is gegarandeerd dankzij de ramen langs de voor- én achtergevel.

Op verdieping drie en vier vind je de eveneens volledig instapklare duplex met twee slaapkamers, twee badkamers én indrukwekkend dakterras (mét zicht op de OLV Kathedraal, alstublieft dankuwel) van 12 vierkante meter. Ook deze duplex wordt affer dan af opgeleverd. Reken dus maar op: een geïnstalleerde keuken, een geïnstalleerde badkamer inclusief wasmachine en droogkast, aparte berging, apart toilet, … Of, met andere woorden: een typisch geval van ‘leg je tandenborstel neer en je bent verhuisd’.


Klapdorp 44: authentiek wonen in een oase van rust

Klaar om jezelf de titel ‘Klapdorpenaar’ te geven, maar woon je liever in een huis dan in een appartement? Ook hierbij kunnen we je helpen… We stellen je vol trots voor aan Klapdorp 44: een karaktervolle, verborgen parel die overstroomt van authenticiteit. Denk: unieke elementen, een aparte woonzone op elke verdieping, een goed verborgen dakterras om die speciale momenten op te vieren – en elke dag thuiskomen in een oase van rust (maar dan middenin de stad). Benieuwd? Ontdek er meer over…


Meer weten over onze panden in de buurt?

Onze collega, en ervaringsdeskundige van de buurt, Marie vertelt je er graag alles over: marie@ugly.be.


Niet van plan om te kopen, maar wel om te verkopen? Contacteer ons!