Wesley zocht een huis, Kris verkocht er een. UGLY made it happen!

Een huis kopen of verkopen doe je normaalgezien niet elke dag. Tenzij je toevallig vastgoedmakelaar bent. Maar ook dan verloopt elke deal anders, want elke woning, elke koper en elke verkoper is verschillend. Toch vertrekt Vastgoed Gillis met de UGLY-way telkens vanuit dezelfde visie: de koper verder laten kijken dan die vier muren.

Aannemer Kris Meeuwesen verbouwde in 2017 een pand in de Duboisstraat op het Antwerpse Noord om tot hippe stek. Een volledig gerenoveerd huis van drie verdiepingen in een voormalige pakhuiswijk, pal tussen het trendy Eilandje en het gemoedelijke Park Spoor Noord? Dat verkoopt zichzelf toch wel… of niet?

 

Een echte thuis in één oogopslag

“Ik zette eerder al wel eens een gerenoveerd projectje op een immowebsite, maar kreeg daar amper respons op”, vertelt Kris.

“Voor de verbouwing hadden we van het huis in de Duboisstraat 3D-visualisaties laten maken om aan mogelijke kopers te tonen. Maar je merkt dan toch dat zo’n plan nog steeds te abstract is voor veel mensen. Een concept zoals UGLY maakt een idee concreet. Meteen nadat de woning online stond, stroomden de reacties binnen en werden er massaal veel afspraken gemaakt om de woning te bezoeken.

Het UGLY-concept bestaat onder meer uit een techniek die Vastgoed Gillis gebruikt om een koper alle opties te tonen. “Doordat we een woning volledig inrichten, hoef je als potentiële koper je verbeelding niet of amper te gebruiken”, licht Vastgoed Gillis-medewerkster Dorien Odeurs toe.

Vastgoed Gillis trekt daarvoor resoluut de Scandinavisch geïnspireerde stijlkaart. “Het is een hippe stijl die veel mensen aantrekt”, gaat Dorien verder. “Ik zou mijn huis zelf ook zo inrichten”, pikt Kris in. “Daarom dat het me ook triggerde.”

En dat gold ook voor koper Wesley De Cauwer. Hij werkt in de Haven van Antwerpen en wilde voor z’n job verhuizen vanuit het landelijke Tielrode naar de Koekenstad.

“M’n oog bleef meteen hangen op de prachtige foto’s van het huis. Ik was al een tijdje op zoek naar een nieuwe plek dichter bij m’n werk en had al veel advertenties gecheckt, maar het was vaak moeilijk om te weten of iets echt m’n ding was. Hier zag ik meteen dat het huis goed afgewerkt was en wat de opties waren. Ook de beschrijvende tekst was verrassend. Meestal is het een droge opsomming, maar hier ging ik echt helemaal mee in het verhaal. Ik zag me er gelijk al wonen”, lacht Wesley.

 

Wie zoekt, die vindt… de geit!

“Die atypische manier van communiceren is heel eigen aan het UGLY-concept”, aldus Dorien. “Het draait niet enkel om een leuke inrichting en mooie beelden, maar ook om storytelling.” En daar viel ook Kris voor. “Als leek zou je denken dat je mensen massaal moet spammen met het pand dat je wil verkopen, maar niks bleek minder waar te zijn. Je moet gewoon teasen.”

 

“In mijn geval deed Vastgoed Gillis dat door op vrijdag een foto op facebook te posten van the UGLY duck (het geitje met UGLY.BE-opschrift) in de garage van de woning. Er stond enkel een mysterieuze boodschap bij. Maar dat creëerde meteen de nodige buzz in het weekend. Mensen begonnen echt te raden waar de geit geparkeerd stond. Super maf!”

 

Eerlijke makelaars bestaan wél

En toch hapte Wesley niet meteen toe. “Ik was afgeschrikt door de relatief kleine woonruimte. De rest van het huis was alles wat ik wilde. Ruim, licht, kwalitatief verbouwd, een toplocatie op wandelafstand van het MAS. Kortom, m’n hele wishlist afgevinkt. Maar m’n toenmalige living was gewoon veel groter. Kon ik dat compromis wel maken?”

Daar volgt Dorien in. “Een huis zoals dit verkoopt zich zo goed als zelf. Maar aan een oppervlakte kun je weinig veranderen. Dat weet je als makelaar natuurlijk ook wel. Dan bestaat de uitdaging erin om een mogelijke koper de verschillende opties te tonen”, vertelt ze.

“Dat apprecieerde ik ook enorm aan Dorien”, gaat Wesley verder. “Ze wond er geen doekjes om en gaf meteen zelf toe dat de living niet groot was. Ik zag dat uiteraard ook, maar doordat zij er niet onnozel over deed, voelde ik me enorm op m’n gemak bij haar. Er was totaal geen druk.”

Vertrouwen is iets delicaats en zeker bij een vastgoedmakelaar, waar bij sommige mensen hetzelfde gevoel heerst als bij een garagist. Het zal toch allemaal wel waar zijn wat die zegt?

“Absoluut”, zegt Dorien. “We moeten inderdaad opboksen tegen een aantal vooroordelen. Daarom is transparantie voor ons cruciaal. Ik ben van nature een enthousiast persoon en ik hou zielsveel van m’n job. Ik maak bij elke verkoop twee partijen gelukkig. Geweldig, toch? Maar dat kan alleen maar doordat ik er zelf ook achter sta. Niet elke woning is makkelijk te verkopen, maar blaasjes wijsmaken aan verkoper of koper heeft totaal geen zin. Dat vliegt als een boemerang terug in je gezicht.”

“Door een zetel en een tafel in de living te zetten, zie je als koper meteen wat er mogelijk is. Dat kan heel snel twijfels wegnemen”, vertelt Dorien. Die meubels haalt Vastgoed Gillis uit z’n eigen winkel UGLY.BE – The Shop. “We kiezen daar voor een jonge, hippe Scandinavische stijl. Het zijn meubelen en accessoires die veel mensen aanspreken. Die een koper meteen bij de kraag vat en doet wegdromen”, zegt Dorien. “En dat werkt”, gaat koper Wesley verder. “Want ik dacht écht dat er iemand woonde. Daardoor kon ik ook veel beter de grootte van alle ruimtes inschatten en bovendien heeft de inrichting me ook geïnspireerd voor m’n eigen interieurkeuze.”

 

You don’t know what you’ve got until it’s gone

Maar intussen waren er nog kapers op de kust. Kris had een bod aanvaard en Wesley zag z’n droomhuis aan z’n neus voorbijgaan. “Shit, ik had het toch moeten doen, dacht ik toen”, vertelt Wesley. “Ik had niet mogen twijfelen. Maar zoals zo dikwijls, weet je pas wat je hebt als het er niet meer is. Ik liet meteen aan Dorien weten dat ze me op de hoogte moest houden, mochten de kopers hun lening niet verkrijgen.”

En ja hoor, het huis kwam weer vrij en Wesley tekende onmiddellijk het compromis. Vanaf dan ging het snel.

Hoewel Wesley alle informatie al had gekregen via een duidelijke folder met alle maten en attesten erin, zoals het EPC, stelde Dorien beide partijen toch aan elkaar voor. Daardoor kon Wesley al z’n extra vragen over de verbouwing van de woning stellen aan Kris. “Ook dat gaf me een goed gevoel”, vertelt Wesley. “Zo weet je zeker dat er geen verborgen gebreken zijn.”

 

Verkocht op een, twee, drie

“Eigenlijk moest ik amper nog iets doen. Juist gaan tekenen bij de bank”, lacht Wesley. “En dat was best een opluchting, want met m’n drukke job had ik amper tijd om zelf iets te regelen. Als ik dan ’s avonds m’n mails checkte, zag ik dat Dorien op de belangrijkste zaken al gereageerd had. Die flexibiliteit en hulpvaardigheid had ik ook al opgemerkt tijdens m’n bezoeken aan de woning. Afspreken na 19 uur of op een zaterdag vormde totaal geen probleem voor haar. Alles werd aangepast aan mij. Echt, de hele aankoop van dit huis verliep bijna even vlot als een paar schoenen kopen”, lacht Wesley.

Datzelfde gevoel gold ook voor Kris. “Dorien hield me over het hele verkoopproces op de hoogte, stap voor stap”, vertelt hij. “Weet je, ik kende Vastgoed Gillis al wel een tijdje via sociale media en ik was ook echt fan geworden van hun concept. Maar door de samenwerking besef ik niet alleen hoe goed ze de Antwerpse vastgoedmarkt kennen, maar ook hoe toegankelijk ze zijn. Ze spelen geen rolletje op sociale media. Ze zijn gewoon écht zo vriendelijk.” (lacht)